آشنایی با معروف‌ترین نوع قهوه: قهوه اسپرسو

دسته بندی ها : دانشنامه

اسپرسو یک نوشیدنی قهوه پایه است که در بسیاری نوشیدنی‌های ترکیبی با قهوه استفاده می‌شود. این قهوه در شات‌های کوچک سرو می‌شود، اما گول کوچک بودن این فنجان‌ها را نخورید! همین شات‌های کوچک اسپرسو بسیار قوی‌تر و کافئین بیشتر و غلیظ‌تر از سایر روش‌های تهیه قهوه با استفاده از همان نوع خاص دانه‌های قهوه است. اگر واقعا می‌خواهید بدانید قهوه اسپرسو چیست ادامه این مطلب را بخوانید، چون می‌خواهیم این نوشیدنی را به طور کامل برای‌تان توضیح دهیم.

تاریخچه قهوه اسپرسو

در کل، اسپرسو یک روش تهیه قهوه است که بر اساس فشار آب داغ و ترکیب آن با پودر قهوه، میزان زیادی قهوه را استخراج می‌کند و یک تا دو شات اسپرسو را به ما تحویل می‌دهد.

اما این روش دم‌آوری چطور و از کجا آمده است؟

قبل از اینکه اسپرسویی در دنیای قهوه نوش‌ها به وجود بیاید، دم‌آوری قهوه تا 5 دقیقه هم زمان می‌برد. اما بعد از اختراع دستگاه اسپرسوساز و معرفی روش دم‌آوری اسپرسو این روند تغییر کرد.

آنجلو موریوندو که اهل تورین ایتالیا است در قرن نوزدهم (1884 میلادی) موفق شد که اولین نمونه دستگاه اسپرسوساز را با به کار گیری روش دم‌آوری با بخار آب را اختراع کند. این دستگاه از یک بخش جوشاننده آب بزرگ تشکیل شده بود که با فشار زیادی آب را گرم می‌کرد و آن را به بخشی که پودر قهوه ریخته شده هدایت می‌کرد. در مرحله آخر هم برای تکمیل دم‌آوری یک بخش جوشاننده آب دیگری تعبیه شده بود که بخار آب تولید می‌کرد که به سمت پودر قهوه هدایت می‌شد. البته این دستگاه اسپرسوساز اولیه بیشتر برای دم‌آوری فله قهوه مناسب بود و هیچ وقت هم تولید و به بازار معرفی نشد.

بعد از آن، با الهام از ایده اختراع اولیه آنجلو، لوییجی بِتزِرا یک دستگاه اسپرسوساز تک سروی را اختراع کرد و حق ثبت اختراع خود را به دسیدرو پاوونی فروخت. در نهایت، این دو نفر با همکاری همدیگر در نمایشگاه 1906 میلان توانستند دستگاهی شبیه آنچه امروز استفاده می‌شود را به عموم معرفی کنند.

تاریخچه قهوه اسپرسو

قهوه اسپرسو معروف چطور و از کجا پدید آمد؟

ویژگی‌های قهوه مناسب برای اسپرسو

یکی از مهم‌ترین تفاوتهای قهوه معمولی و اسپرسو در دانه‌های قهوه مورد استفاده در این روش است. قهوه مناسب برای اسپرسو باید زمان بیشتری (نسبت به قهوه معمولی) رست شود. رست تیره قهوه به استخراج روغن بیشتر از قهوه کمک می‌کند که در نتیجه یک شات اسپرسو غلیظ با بافت کامل به ما می‌دهد. البته از رست‌های روشن و متوسط هم برای تهیه قهوه اسپرسو می‌توان استفاده کرد اما احتمالا یک شات فنجان قهوه قوی را به ما ندهد.

در مورد سایز سابه اسپرسو باید توجه داشت که قهوه اسپرسو حتما باید به خوبی پودر شده باشد تا بتوان از آن در دستگاه اسپرسو ساز استفاده کرد.
از آنجایی که قهوه روبوستا طعم قوی‌تر و تلخ‌تری نسبت به عربیکا دارد بیشتر برای تهیه اسپرسو استفاده می‌شود. در انتخاب قهوه‌های ترکیبی هم دقت کنید که حجم بیشتری از قهوه روبوستا در ترکیب شما وجود داشته باشد.

علاوه بر همه این‌ها، تازگی قهوه هم خیلی در طعم آن تاثیر دارد. بنابراین، توصیه می‌شود در صورت امکان قبل از مصرف دانه‌های قهوه را آسیاب کنید تا طعم بهتری را در نوشیدنی‌تان تجربه کنید.

ویژگی‌های قهوه مناسب برای اسپرسو

مهمترین ویژگی قهوه برای اسپرسو، نوع قهوه، درجه رست و میزان آسیاب آن است

معرفی انواع اسپرسو

قهوه اسپرسو به صورت شات سرو می‌شود. هر شات بین 7 تا 9 گرم قهوه پودر شده است که با حدود 30 میلی‌لیتر آب گرم تهیه می‌شود. البته قهوه‌ها و نوشیدنی‌های ترکیبی دیگری هم هستند که پایه اسپرسو دارند و به عنوان بخشی از رسپی آن، نیاز به درست کردن یک تا دو شات اسپرسو دارید. برخی از این انواع اسپرسو و نوشیدنی‌های ترکیبی با اسپرسو در زیر آمده است:

اسپرسو پایه:

اسپرسو سینگل: یک شات اسپرسو سینگل از 7 تا 9 گرم قهوه پودر شده با استفاده از دستگاه اسپرسوساز تهیه می‌شود.

اسپرسو دبل: از 14 تا 18 گرم قهوه پودرشده (2 برابر سینگل اسپرسو) با استفاده از دستگاه اسپرسوساز تهیه می‌شود.

این دو مدل اسپرسو به عنوان اسپرسو پایه در انواع نوشیدنی‌های قهوه و سایر نوشیدنی‌های ترکیبی استفاده می‌شود.

نوشیدنی‌های ترکیبی با اسپرسو

اسپرسو امریکانو: این اسپرسو با اضافه کردن آب گرم به شات اسپرسو تهیه می‌شود. در این نوشیدنی، حجم اسپرسو با آب افزایش پیدا کرده است.

اسپرسو کانتادینو: این اسپرسو در لیوان‌های کوتاه و عریض و با اضافه کردن مقداری فوم شیر گرم به شات اسپرسو سرو می‌شود.

اسپرسو ماکیاتو: یک نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو و کاپوچینو است.

اسپرسو ریستریتو: دارای طعم غلیظ‌تر و غنی‌تری نسبت به اسپرسو است اما با حجم آب و زمان استخراج کمتری درست می‌شود.

اسپرسو لانگو: دارای طعم قوی اما غلظت کمتری است چرا که از میزان آب بیشتری برای درست کردن آن استفاده می‌شود.

اسپرسو کاپوچینو: با اضافه کردن مقدار برابر شیر گرم و اسپرسو تهیه می‌شود.

اسپرسو لاته: اسپرسو لاته با اضافه کردن مقدار بیشتری شیر گرم به شات اسپرسو بدست می‌آید.

اسپرسو موکا: با ترکیب شیر گرم به شات اسپرسو درست می‌شود و طعم شیرین و شکلاتی دارد.

اسپرسو فلت وایت: فلت وایت با قسمت اسپرسو و دو قسمت میکروفوم شیر تهیه می‌شود.

اسپرسو کن پانا: با اضافه کردن یک لایه خامه سنگین هم زده روی شات اسپرسو بدست می‌آید.

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید: 9 علت آبکی و رقیق شدن قهوه اسپرسو

انواع روش‌های تهیه قهوه اسپرسو

حالا این سوال پیش می‌آید که برای تهیه قهوه اسپرسو فقط باید یک اسپرسوساز کلاسیک داشته باشیم یا با استفاده از دستگاه‌های دیگر هم می‌توان قهوه اسپرسو تهیه کرد؟ به عنوان یک قهوه‌نوش باید بدانید که پاسخ به این سوال خیر است، شما می‌توانید با استفاده از سایر دستگاه‌های جایگزین هم قهوه اسپرسو درست کنید.

در ادامه لیستی از دستگاه‌هایی که قهوه اسپرسو به‌تان تحویل می‌دهد را با هم بررسی می‌کنیم:

قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسو:

برای دم‌آوری قهوه با دستگاه اسپرسو کلاسیک، بعد از آماده کردن قهوه و دستگاه باید مقدار 7 تا 9 گرم قهوه پودر شده را در پورتافیلتر تسطیح کرده و وصل کنید. اجازه دهید دستگاه قهوه ساز عملیات فشار آب و تحویل قهوه را با فشردن یک دکمه انجام دهد.

قهوه اسپرسو با موکاپات:

برای تهیه قهوه با موکاپات باید از درجه آسیاب درشت‌تری نسبت به قهوه مورد استفاده در اسپرسوساز کلاسیک استفاده کنید. برای این کار، موکاپات را تا زیر سوپاپ اطمینان از آب و سبد آن را با پودر قهوه پر کنید و دستگاه را به هم متصل کنید. حالا باید دستگاه سرهم شده را روی شعله کم قرار دهید تا طعم بهتری از قهوه بدست بیاید.

قهوه اسپرسو با ایروپرس:

برای تهیه قهوه اسپرسو با ایروپرس باید دانه‌های قهوه را کمی ‌ریز‌تر از نمک دریا آسیاب کنید و آیروپرس را روی فنجان مخصوص قرار دهید. فیلتر قهوه‌ساز را در انتهای پیستون بزرگتر بگذارید و قهوه آسیاب شده را به آن اضافه کنید.

حالا نوبت اضافه کردن آب جوش (خنک شده) به قهوه‌ه است. تا انتهای پیستون را از آب داغ پر کنید و با قاشق قهوه‌ساز قهوه‌ها را به طور کامل ترکیب کنید.
حالا پیستون کوچکتر را متصل کنید و به مدت یک تا دو دقیقه آن را به پایین فشار دهید تا قهوه شما آماده شود.

قهوه اسپرسو با قهوه ساز کپسولی:

برای تهیه اسپرسو با قهوه ساز کپسولی باید ابتدا دستگاه و کپسول مورد نظر را آماده کنید. برخی دستگاه‌ها پس از قرار دادن کپسول به طور خودکار تنظیمات لازم را انجام می‌دهند و عملیات استخراج قهوه را انجام می‌دهند. اما برخی دستگاه‌های کپسولی نیاز دارند که تنظیمات استخراج قهوه را به صورت دستی انجام دهید و تنها با فشردن یک دکمه عملیات آماده‌سازی قهوه را انجام می‌دهند.

قهوه اسپرسو با نانوپرسو:

برای استفاده ازنانوپرسو جهت تهیه قهوه اسپرسو باید دان قهوه با درجه آسیاب ریز داشته باشید. اول از همه با ریختن و خارج کردن آب جوش درون قهوه ساز، دستگاه اسپرسوساز دستی خودتان را گرم کنید. وقتی پودر قهوه را در سبد مخصوص آن ریختید و آن را فشرده کردید، اهرم نانوپرسو را آزاد کنید و قهوه را پمپ کنید. تازه بعد از اینکه شش یا هفت بار این کار را انجام دادید، عصاره گیری قهوه شروع می‌شود. بنابراین، کمی ‌صبر داشته باشید تا عصاره قهوه به طور کامل از آن خارج شود. برای اطلاعات بیشتر، مطلب تهیه قهوه با نانوپرسو را بخوانید.

و در پایان

حالا که بیشتر با قهوه اسپرسو آشنا شدید، روی شات اسپرسو صبحگاهی‌تان بیشتر حساب باز کنید. طعم قوی و غلیظ اسپرسو برای کسانی که به دنبال یک نوشیدنی قوی و غلیط هستند، بسیار جذاب است. درست است که بقیه نوشیدنی‌های ترکیبی قهوه از اسپرسو پایه استفاده می‌کنند، اما مصرف همین شات اسپرسوی کوچک می‌تواند در طول روز شما را پر انرژی‌تر و سرحال‌تر کند.

منابع مقاله:

سوالات متداول

1

آیا میزان کافئین موجود در اسپرسو زیاد است؟

میزان کافئین قهوه اسپرسو بر اساس نوع قهوه، روش آسیاب و زمان استخراج متغیر است. اما در کل مقدار آن از میزان کافئین یک فنجان قهوه فیلتر شده یا قهوه ترک کمتر است.

2

آیا اسپرسو از قهوه معمولی قوی‌تر است؟

بله، معمولا اسپرسو از قهوه معمولی قوی‌تر است. چون در تهیه اسپرسو از روش فشار بالای بخار آب بر روی پودر قهوه استفاده می‌شود و در حجم کوچک‌تری هم مصرف می‌شود.

3

کلمه اسپرسو در ایتالیایی به چه معناست؟

کلمه اسپرسو در ایتالیایی به معنای “سریع و فوری” است و احتمالا چون دستگاه‌های اسپرسوساز با هدف کاهش زمان تهیه قهوه اختراع شده‌اند، این نام را به آن نوشیدنی داده‌اند.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “آشنایی با معروف‌ترین نوع قهوه: قهوه اسپرسو”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علاقه مندی دسته بندی ها
سبدخرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.