بهترین زمان نوشیدن قهوه: علم در این‌باره چه می‌گوید؟

دسته بندی ها : سلامتی
بهترین زمان نوشیدن قهوه کی است

انگار بعضی‌ها تا فنجان قهوه صبحگاهی‌شان را ننوشند، موتور‌شان راه نمی‌افتد. برای این دسته از افراد نوشیدن قهوه مانند وارد کردن سوخت لازم به ماشین و فراهم کردن انرژی لازم برای حرکت است. اما این سوال پیش می‌آید که آیا باید قهوه را با شکم پر بخوریم یا ناشتا؟ اگر شب قهوه بنوشیم، بی‌خواب می‌شویم؟ و هزاران اما و اگر دیگر. شاید تا‌به‌حال هر زمانی که دوست داشتید یک فنجان قهوه نوش‌جان کرده‌اید، اما به نظرم بهتر است بدانیم که نوشیدن قهوه در ساعات مختلف شبانه‌روز چه تاثیری بر سلامت جسمی ‌و روانی ما می‌گذارد. اگر می‌خواهید نوشیدن قهوه را با تغییرات فیزیکی و روحیِ ساعت فیزیولوژیکی بدن خود هماهنگ کنید، در ادامه با ما همراه باشید. بهترین زمان نوشیدن قهوه، بلافاصله بعد بیدار شدن از خواب نیست. این یک نظر شخصی نیست، بلکه نتیجه نهایی یک تحقیق علمی‌ است که با توجه به میزان ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) و میزان کافئین قهوه بدست آمده است. اما اگر نوشیدن قهوه بلافاصله بعد از بیدار شدن را برای بدن مضر دانسته اند. پس چه زمانی از روز قهوه بنوشیم؟

تاثیر قهوه بر فعالیت بدنی و خواب

از آن‌جایی که قهوه یک نوشیدنی با کافئین بالا است بر سیستم عصبی مرکزی فرد تاثیر می‌گذارد. علاوه بر این، قهوه با به کارگیری چربی‌های ذخیره شده و سلول‌های عضلانی باعث افزایش سطح انرژی می‌شود. شاید به همین خاطر است که توصیه می‌شود قبل از انجام فعالیت‌های بدنی، برای کاهش خستگی و افزایش تحمل بدن و مدت زمان بهره وری، قهوه بنوشید.

افزایش سطح انرژی برای زمان‌هایی که نیاز به فعالیت بدنی بیشتری دارید بسیار خوب است، اما اگر این موضوع نظم خواب ما را برهم بزند چه؟ یا اگر لازم باشد زمان بیشتری را در تخت‌خواب بگذرانید و تلاش کنید تا خواب‌تان ببرد؟ نوشیدن قهوه در ساعات پایانی روز باعث می‌شود که دیرتر بخوابید یا کلا بی‌خواب شوید. بنابراین، باید تاثیر قهوه بر خواب و فعالیت بدنی را جدی بگیرید.

بهترین و بدترین زمان نوشیدن قهوه کی است؟

نوشیدن به‌هنگام قهوه، می‌تواند تاثیرات شگرفی در بدن داشته باشد

یک پیشنهاد خواندنی: معرفی چند نوشیدنی جایگزین قهوه

بهترین زمان نوشیدن قهوه برای دریافت بیشترین فایده قهوه

چندین تحقیق در این زمینه انجام شده است و تقریبا همه آن‌ها به این نکته اشاره می‌کنند که اواسط روز تا نزدیکی‌های ظهر بهترین زمان نوشیدن قهوه است.

اگر دوست دارید، صبح‌تان را با نوشیدن قهوه شروع کنید، بهتر است این‌کار را یک تا دو ساعت بعد از بیدار شدن عقب بیاندازید.

اگر علاقه دارید که بعدازظهرها یک فنجان قهوه بنوشید و تا شب انرژی لازم را داشته باشید، بهتر است فاصله زمانی شش ساعته تا زمان خواب را حفظ کنید. اگر فاصله بین خواب و نوشیدن قهوه کم باشد، احتمالا دچار اختلال در خواب یا به طور کلی بی‌خوابی می‌شوید.

خیلی از افراد قهوه را با جذب فواید قهوه در ورزش و افزایش انرژی، قبل از انجام فعالیت‌های بدنی و ورزش روزانه می‌نوشند. برای این منظور، نیم ساعت تا یک ساعت قبل از زمان ورزش، بهترین زمان است تا با حداکثر انرژی، ورزش روزانه‌تان را شروع کنید.

بهترین زمان نوشیدن قهوه

برای جذب قدرت کافئین قهوه بدون ایجاد اختلال در بدن، نوشیدن به‌موقع آن مهم است

بدترین زمان نوشیدن قهوه

بلافاصله بعد از بیدار شدن، بدترین زمان ممکن برای نوشیدن قهوه است!

میزان هورمون کورتیزول ترشح شده در بدن بعد از بیدار شدن از خواب شبانه در بالاترین سطح خود قرار دارد. این مکانیزم بدنی معمولا برای تکمیل فرآیند بیدار شدن در بدن اتفاق می‌افتد. وقتی بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، فنجان قهوه‌تان را میل می‌کنید، میزان زیادی کافئین به بدن وارد کرده و هورمون استرس تولید شده در بدن را چندین برابر می‌کنید. در نتیجه، در تمام طول روز احساس اضطراب و استرس خواهید داشت. دقت کنید که این موضوع در بلند مدت، تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن شما خواهد داشت.

علاوه بر این، نوشیدن قهوه با معده خالی و ناشتا اصلا ایده خوبی نیست! اگر می‌خواهید دچار مشکلات گوارشی و روانی، دیابت و تحریک معده نشوید، هرگز این کار را انجام ندهید.

اگر قهوه‌تان را بعدازظهر می‌نوشید، بدترین زمان برای نوشیدن آن، نزدیک ساعات پایانی روز و نزدیک به زمان خواب‌تان است.

علاوه بر این، اگر درست قبل از شروع ورزش یا بعد از آن قهوه‌تان را بنوشید، اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اید. برای ‌اینکه از تاثیر افزایش انرژی قهوه در زمان ورزش استفاده کنید، باید حداقل نیم تا یک ساعت قبل از شروع ورزش نوشیدنی‌تان را میل کنید.

بدترین زمان نوشیدن قهوه

توجه به زمان نوشیدن قهوه، توجه به سلامت بدن است

یک پیشنهاد خواندنی: تاثیر کافئین بر سلامتی

عوارض نوشیدن قهوه ناشتا و معده خالی

به خاطر خاصیت اسیدیته قهوه، نوشیدن قهوه با معده خالی باعث می‌شود که میزان ترشح اسید معده شما از حد معمول بیشتر شود. قهوه حاوی اسید کلروژنیک است و مصرف ناشتای آن باعث تحریک معده شده و احتمالا در آینده دچار مشکلات معده زیادی مانند سوزش، گرفتگی معده یا زخم معده خواهید شد.

1- ناراحتی معده یا رفلاکس اسید: قهوه می تواند تولید اسید معده را تحریک کند که ممکن است باعث ناراحتی معده یا علائم رفلاکس اسید شود.

2- مشکلات گوارشی ناشی از نوشیدن قهوه ناشتا را دست کم نگیرید. اگر قهوه‌تان را با معده خالی مصرف کنید، احتمالا دچار عوارض گوارشی مثل تحریک روده‌، اسهال، تشنج روده‌ای و نفخ و حتی مشکلات گوارشی مزمن مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) خواهید شد.

3- دیابت یکی دیگر از عوارض ناشی از مصرف قهوه در حالت ناشتا است. اگر با معده خالی قهوه بنوشید، سطح قند خون‌تان افزایش پیدا می‌کند. خصوصا کسانی که از قبل مشکلات دیابتی یا مسائلی مربوط به متابولیسم قند خون دارند، نباید با معده خالی قهوه بنوشند. در مورد تاثیر قهوه بر دیابت در این مطلب بیشتر بخوانید.

4- نوسانات خلقی: وقتی قهوه با معده خالی مصرف شود، می‌تواند باعث لرزش و سایر علائم ترک، از جمله نوسانات خلقی شود.

5- هورمون های استرس را افزایش می دهد: نوشیدن قهوه با معده خالی می تواند هورمون های استرس را افزایش دهد و منجر به اضطراب و سایر علائم مرتبط شود.

تا اینجا به مهم‌ترین تاثیرات فیزیکی نوشیدن قهوه با معده خالی اشاره کردیم، اما نباید به سادگی از تاثیر منفی روانی آن بگذریم. قهوه به دلیل کافئین بالایی که دارد می‌تواند با تحریک سیستم عصبی باعث بروز علائمی‌ مانند اضطراب، بی‌قراری و عصبانیت شود. احتمال بروز این تاثیرات با نوشیدن قهوه با معده خالی به شدت تشدید می‌شود.

عوارض نوشیدن قهوه ناشتا و معده خالی

همانقدر که نوشیدن قهوه مفید است، قهوه ناشتا میتواند مضر باشد

مصرف قهوه نزدیک به زمان خواب

مصرف قهوه نزدیک به زمان خواب یکی از بدترین کارهای ممکن است. شاید در انتهای یک روز پر کار و طولانی، وسوسه شوید که یک قهوه قوی بنوشید تا ساعات بیشتری را بیدار مانده و به کارهای عقب مانده‌تان برسید. شاید هر از گاهی ایده بدی نباشد تا بتوانید کارهای عقب مانده‌تان را جبران کنید. اما در کل، درگیر وسوسه مصرف قهوه در ساعات پایانی شب و نزدیک به زمان خواب نشوید. تکرار این کار باعث بروز مشکلات خواب متعددی خواهد شد:

اختلال در خواب: کافئین موجود در قهوه باعث می‌شود که به راحتی به خواب نروید؛ در طول شب چندین بار بیدار شوید و در کل الگوی خواب نامنظمی‌ را تجربه کنید.

سبکی خواب: داشتن یک خواب عمیق سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می‌کند و باعث تثبیت حافظه و موارد فیزیکی دیگر می‌شود. مصرف کافئین قبل از زمان خواب، امکان تجربه خواب عمیق را از بین می‌برد و در نهایت، حتی اگر بتوانید بخوابید، خواب سبکی را تجربه خواهید کرد.

بیدار شدن‌های متعدد در شب: حتی اگر بتوانید بعد از مصرف قهوه به خواب بروید، باز هم ممکن است که چندین بار در شب بیدار شوید و خواب مستمری نداشته باشید.

خواب‌آلودگی در طی روز: مصرف قهوه نزدیک زمان خواب در نهایت منجر به خستگی و خواب‌آلودگی در طی روز می‌شود. احتمالا دلیل آن هم این باشد که شب گذشته خواب با کیفیتی را تجربه نکرده‌اید. حواستان باشد که برای از بین بردن این خستگی روزانه، قهوه بیشتری مصرف نکنید. مصرف بیش از حد کافئین به جای افزایش انرژی شما، تاثیرات منفی دیگری مثل کاهش عملکرد شناختی و تغییر حالت روحی خواهد داشت.

مصرف قهوه نزدیک به زمان خواب

هنگام خواب، قهوه ننوشید و یا قهوه بدون کافئین مصرف کنید

یک پیشنهاد خواندنی: آیا قهوه لاغر می‌کند؟

بهترین و بدترین ساعات نوشیدن قهوه

بهترین زمان

بدترین زمان

11:30 – 9:30 صبح

ابتدای شروع روز

قبل از ناهار

بعد از ظهر (2 تا 5 بعداز ظهر)

بعد از ورزش

عصر (6 عصر به بعد)

با معده خالی

توجه: این زمان‌بندی در حالت کلی گفته شده است. بر اساس واکنش افراد به کافئین ممکن است این زمان‌بندی متفاوت باشد. شما می‌توانید برای کنترل میزان کافئین مصرفی بدن‌تان، هر چه به عصر و شب نزدیک‌تر می‌شوید از قهوه کمتر کافئین‌دار مصرف کنید. به عنوان مثال از قهوه‌های بدون کافئین مانند نورسکا 8 شب یا نورسکا 6 عصر با کافئین کمتر استفاده کنید.

وابستگی به قهوه برای تامین انرژی

قهوه نوشیدنی خوبی برای افزایش انرژی است، اما به این معنی نیست که برای تامین انرژی باید به این نوشیدنی تکیه کنید. روزهای اولی که با نوشیدن یک فنجان کوچک قهوه سرحال می‌شدید و احساس خوبی داشتید را یادتان می‌آید؟ کم‌کم آن فنجان کوچک دیگر انرژی سابق را به شما نداد و مجبور شدید که دوز مصرف‌تان را افزایش بدهید. با اطمینان می‌گوییم که خیلی از افراد روزانه پنج تا شش فنجان قهوه می‌نوشند تا انرژی لازم برای ادامه روز را داشته باشند.

در واقع بدن به مصرف دوز اولیه قهوه برای تامین انرژی عادت کرده و دیگر آن انرژی سابق را به شما نمی‌دهد. به همین خاطر مجبور هستیم که برای گرفتن انرژی مورد نیاز، قهوه بیشتری مصرف کنیم. این موضوع تا جایی پیش می‌رود که در نهایت، دچار عوارض ناشی از مصرف بیش از حد قهوه می‌شویم و کیفیت زندگی روزمره‌مان کاهش پیدا می‌کند. برای تامین انرژی روزانه فقط به قهوه وابسته نشوید و اجازه ندهید یک نوشیدنی ساده مثل قهوه کنترل زندگی‌تان را به دست بگیرد! به جای این‌کار، می‌توانید نرمش‌های سبک روزانه و مثبت اندیشی را امتحان کنید.

وابستگی به قهوه برای تامین انرژی

نوشیدن مداوم قهوه می‌تواند به یک وابستگی تبدیل شود که مانند هر اعتیاد دیگری برای انسان مفید نیست

و اما در پایان

برای ‌اینکه طولانی مدت بتوانید از نوشیدن قهوه‌تان لذت ببرید، بهتر است دقت کنید که در چه زمانی از روز قهوه می‌نوشید. اگر زمان‌های نامناسبی را برای نوشیدن قهوه انتخاب کنید، احتمالا عوارض ناشی از آن شما را مجبور می‌کند که نوشیدن آن را قطع یا محدود کنید. البته، میزان تحمل کافئین در هر فردی متفاوت است، ممکن است برخی افراد با نوشیدن قهوه در بعدازظهر دچار مشکلات خواب نشوند اما بعضی افراد با نوشیدن همان میزان قهوه در بعدازظهر حتی تا چند روز دچار مشکل بی‌خوابی می‌شوند. با واکنش‌های بدن خود نسبت به کافئین آشنا شوید و در زمان‌های مناسب قهوه بنوشید.

منابع مقاله:

سوالات متداول

1

چرا بعد از نوشیدن قهوه احساس خواب‌آلودگی می‌کنم؟

ممکن است بدن شما واکنش کمی ‌نسبت به دریافت کافئین داشته باشد یا آن‌قدر خسته باشید که دیگر مصرف کافئین هم نتواند جای خواب‌آلودگی شما را بگیرد.

2

تاثیر قهوه تا چه مدت باقی می‌ماند؟

تاثیر تحریکی کافئین موجود در قهوه تا 45 دقیقه بعد از مصرف به اوج خود می‌رسد. اما ممکن است این کافئین 3 تا 5 و حتی تا 10 ساعت بعد از آن هم به طور کامل از بدن خارج نشود.

3

چرا باید بعد از نوشیدن قهوه، برای مسواک زدن 30 دقیقه صبر کنیم؟

قهوه اسیدی است و باید مدت زمانی صبر کرد تا بزاق دهان بتواند pH دهان را خنثی کند. اگر بلافاصله بعد از نوشیدن قهوه مسواک بزنیم، مینای دندان که بر اثر اسیدیته قهوه نرم شده است، آسیب می‌بیند.

نظرات کاربران

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • مرداس عابدی 05 فروردین 1403

    سلام.
    خسته نباشید،مرسی از مطلب مفیدتون.
    من صبح ساعت ۷ بیدار میشم و یه لقمه نون مختصر می‌خورم و بعدش قهوه،کار درستی نیست؟؟

    • بن‌مانو 15 فروردین 1403

      سلام دوست عزیز
      با وجود اینکه تحقیقات در مورد زمان نوشیدن قهوه نظرهای علمی میدند، اما به صورت کلی به سیستم بدن شما هم بستگی داره، اگر شما به این سبکی که قهوه‌ می‌نوشید مشکلات معده ندارید، مانعی وجود نداره

  • یکتا 23 اسفند 1402

    چرا من قهوه میخورم خوابم میگیره بعدش؟

    • بن‌مانو 15 فروردین 1403

      دلایل مختلفی برای این قضیه وجود داره. کافئین قهوه در ابتدا باعث افزایش هوشیاری می‌شه، اما با از بین رفتن کافئین، ممکن است یک “سقوط کافئین” اتفاق بیفته که در این حالت تجمع آدنوزین در مغز باعث احساس خواب آلودگی در فرد میشه. علاوه بر این، اگر به طور منظم کافئین زیادی مصرف می‌کنید، ممکنه که بدن شما به این موضوع مقاوم شده باشه و دیگه کافئین در بدن شما موثر و محرک نباشه. گاهی ممکنه که در اثر نوشیدن قهوه دچار کم آبی بدن بشید و به دنبالش خستگی و خواب آلودگی رخ بده. و در نهایت، افزودن لبنیات، شکر یا سایر مواد در نوشیدنی‌های قهوه می‌تونه در بهم خوردن قند خون در بدن تاثیرگذار باشه و باعث خواب آلودگی بشه.

  • میترا محمدی 06 اسفند 1402

    مطلب مفیدی بود ممنون

    • بن‌مانو 07 اسفند 1402

      ممنون میترای عزیز از نظر خوبت 🙂

علاقه مندی دسته بندی ها
سبدخرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.