تفاوت کاپوچینو با اسپرسو چیست؟
آیا کاپوچینو همون اسپرسوست؟
صنعت تولید قهوه یکی از رقابتیترین صنعتها در سطح جهانی بهویژه در مناطقی مانند آمریکای جنوبی و آفریقا است. برخی از کشورها بهشدت به توانایی خود در تولید قهوه متکی هستند و هرساله برای هزاران کشاورز شغل ایجاد میکنند. دانستن اینکه قهوه شما از کجا میآید ضروری است، زیرا بعضی از قهوههای تخصصی یک قهوه ترکیبی (blend) فقط در مناطق خاصی کشت و تولید میشوند. باوجود اینکه کشورهای نسبتا زیادی وجود دارند که قهوه را پرورش داده و برداشت میکنند، تنها تعداد انگشت شماری از آنها جزو برترین کشورهای تولیدکننده قهوه در جهان هستند.
در این مطلب شما را با برترین کشورهای تولیدکننده قهوه آشنا خواهیم کرد.
برزیل حکم پادشاه را در صنعت تولید قهوه دارد و سالانه حدود ۲٫۶ میلیون تن قهوه صادر میکند. حدود ۷۰ درصد از قهوه برزیل را دانههای قهوه عربیکا تشکیل میدهند اما در برخی مناطقْ قهوه روبوستا نیز تولید میشود. احتمال بسیار زیادی وجود دارد که قهوهای که مینوشید از برزیل باشد، مگر اینکه یک ترکیب تخصصی با قهوههایی از یک کشور خاص یا قهوه تکخاستگاه باشد.
ویتنام با صادرات ۱ میلیون تن در سال در رتبه دوم تولید قهوه قرار دارد. تقریبا تمام دانههای قهوهای که این کشور تولید میکند، دانه روبوستا است که در ارتفاعات مرکزی کشت میشوند. اگرچه اختلافات سیاسی، عوامل محیطی و مشکلات اقتصادی باعث نوسان در حجم تولید قهوه آنها میشود، اما ویتنام همچنان در رتبه دوم کشورهای تولیدکننده قهوه قرار دارد.
یک پیشنهاد خواندنی: طرز تهیه قهوه ویتنامی با فین
کلمبیا رقیبی قدرتمند در صنعت صادرات قهوه است و معمولا سالانه بیش از ۸۰۰،۰۰۰ تن قهوه تولید میکند. این کشور برخی از خوشطعمترین قهوههای دنیا را کشت میکند و مزارع قهوه آن در ارتفاعات متفاوتی (از بالا تا پایین) قرار گرفتهاند تا طیفی از قهوههای متنوع با ویژگیهای عطر و طعمی متفاوت بهدست آید. ازآنجاییکه کلمبیا بیش از ۲۰۰ سال است که قهوه تولید میکند؛ روشهای کشت، برداشت و فرآوری قهوههای باکیفیتتر آن تقریبا عالی و بینقص هستند. در مورد قهوه کلمبیا و خواص و ویژگی هایش در این مقاله بیشتر بخوانید.
اندونزی یکی دیگر از غولهای تولیدکننده قهوه در دنیا است و میزان قهوه تولیدی آن بیش از ۶۰۰،۰۰۰ تن در سال است. اندونزی همچنین دارای یکی از منحصربهفردترین روشهای فرآوری قهوه در جهان است. گربه نخلی (زباد) که گونهای از پستانداران است، گیلاسهای قهوه را میخورد و دانههای قهوه داخل میوه را دفع میکند و سپس دانهها فرآوری میشوند. این قهوه کوپی لواک (Kopi Luwak) نامیده میشود و یکی از گرانترین قهوههای دنیا محسوب میشود.
اتیوپی خاستگاه قهوه عربیکا و از معروفترین کشورهای تولیدکننده دانه قهوه آفریقایی است. پرورش گیاهان بومی این منطقه به قرنها پیش از شروع تولید انبوه آن در آمریکای جنوبی بازمیگردد. این کشور آفریقایی با تولید ۴۰۰،۰۰۰ تن قهوه یکی از کشورهای پیشرو در صنعت تولید قهوه است، تا جایی که اقتصاد اتیوپی بهشدت تحتتاثیر میزان قهوه فروخته شده در طول سال قرار میگیرد. قهوه در اتیوپی هم یکی از باکیفیتترین قهوههای جهان است، بهخصوص اگر قهوهای تکخاستگاه باشد.
هندوراس در فهرست برترین کشورهای تولیدکننده قهوه شناور بوده و گاهی اوقات به رتبه پنجم نیز رسیده است. قهوه در مناطق متعددی از هندوراس کشت میشود، گرچه در ارتفاعات بالا و در مناطق کوهستانی آن قهوههای بسیار خوشطعم و با کیفیتی تولید میشود. کشاورزی و فروش قهوه بخش عمدهای از اقتصاد هندوراس و همچنین یک تجارت چند نسلی برای خانوادههای کشاورزان است. میزان تولید قهوه هندوراس حدود ۳۵۰،۰۰۰ تن در سال است.
یک پیشنهاد خواندنی: تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟
هند نیز با تولید حدود ۳۵۰،۰۰۰ تن قهوه در سال در کنار هندوراسْ یکی دیگر از غولهای تولیدکننده در این صنعت است. عمده کشاورزی قهوه در سه ایالت در نواحی جنوبی این کشور صورت میگیرد. تقریبا ۶۵ درصد کل قهوه هند در منطقه کارناتاکا (Karnataka) تولید میشود. مزارع قهوه در هند عمدتا قهوه روبوستا تولید میکنند، اما برخی از مزارع باتوجه به افزایش تقاضای جهانی برای قهوه عربیکا تولید آن را افزایش دادهاند.
اولین محصول صادراتی کشور اوگاندا قهوه است. قهوه عربیکا برای اولین بار از اتیوپی به اوگاندا برده شد و اکنون این کشور دارای مزارع ترکیبی بسیاری است که دانههای عربیکا را در کنار سایر محصولات پرورش میدهد. قهوه روبوستا هم در حوضه دریاچه ویکتوریا و در شرایطی کشت میشود که تولید آن آسانتر و بهعنوان یک محصول فروشیْ پایدارتر است. تولید قهوه در این کشور سالانه حدود ۳۰۰،۰۰۰ تن است.
مکزیک با تولید بیش از ۲۰۰،۰۰۰ تن قهوه به عنوان اولین صادرکننده قهوه ارگانیک شناخته میشود. مزارع کوچک در این کشور برخی از باکیفیتترین قهوهها را تولید میکنند که ارگانیک نیز هستند. این مزارع توسط خانوادههایی اداره میشوند که عموما در مناطق اواکساکا (Oaxaca) و چیاپاس (Chiapas) قرار دارند. دانههای عربیکا ۹۰ تا ۹۵ درصد کل قهوه تولید شده مکزیک را تشکیل میدهند که بهصورت سایهرو کشت میشوند و بهخاطر دمای خنک محیط طعمی منحصربهفرد دارند.
یک پیشنهاد خواندنی: قهوه تا چه اندازه در ایران محبوب است؟
گواتمالا سالانه حدود ۲۰۴،۰۰۰ تن قهوه تولید میکند که در تعداد انگشتشماری از مناطق اصلی این کشور کشت میشود. منطقه آنتیگوا (Antigua) که دارای خاک آتشفشانی و آبوهوای کمابیش قابل پیشبینیاش شناخته شده است، انواع قهوههای تخصصی پرتقاضا را تولید میکند. تقریبا تمام قهوه کشت شده در گواتمالا عربیکا و سایهرو هستند. قهوه کشت شده در هر منطقه به دلیل تغییرات دما و ارتفاعْ ویژگیهای عطر و طعمی خاص خود را دارد.
پرو یکی دیگر از کشورهای آمریکای جنوبی است که برخی از بهترین دانههای قهوه را در جهان تولید میکند و بیشتر آن از منطقه کاجامارکا (Cajamarca) میآید. تولید قهوه برای اقتصاد بسیار حیاتی است و یکی از اصلیترین محصولات صادراتی پرو محسوب میشود. تولید قهوه این کشور بیش از ۱۹۰،۰۰۰ تن در سال است. قهوه پرو دارای طعمی مشابه با سایر دانههای قهوه آمریکای جنوبی است، با طعمیادهای شکلاتی و آجیلی که آن را از دیگر قهوهها متمایز میکند.
قهوه از عمدهترین محصولات صادراتی نیکاراگوئه است و به همین دلیل تولید آن برای اقتصاد و زندگی میلیونها نفر ضروری است. قهوه نیکاراگوئه از این نظر منحصربهفرد است که به لحاظ طعمی به قهوه اتیوپی نزدیکتر است و نسبت به قهوه سایر کشورهای آمریکای مرکزی عطر و طعمی ملایمتر و لطیفتر دارد. عمده قهوه در نیکاراگوئه در مزارع کوچک کشت شده و با استفاده از روش طبیعی فرآوری میشوند. تولید سالانه آن بیش از ۱۳۰،۰۰۰ تن است.
چین مقدار زیادی قهوه از ویتنام وارد میکند اما با این وجود مقدار خوبی هم قهوه صادر میکند. یونان (Yunnan) منطقهای است که بیش از ۹۵ درصد از کل قهوه چین را تولید میکند و آبوهوای مشابهی با کشورهای آمریکای جنوبی دارد. اگرچه چین همیشه کشور تولیدکننده قهوه نبوده، اما به نظر میرسد میزان قهوه تولیدی آن سالانه در حال افزایش است. در حال حاضر سالانه بیش از ۱۱۶،۰۰۰ تن قهوه در چین تولید میشود.
یک پیشنهاد خواندنی: قهوه روبوستا چیست؟
ساحل عاج که در غرب آفریقا واقع شده از صادرکنندگان عمده قهوه در آفریقا و دارای نقش بزرگی در اقتصاد این کشور است. ساحل عاج عمدتا دانههای قهوه روبوستا تولید میکند. متاسفانه تولید کلی قهوه در طول دههها به طور پیوسته کاهشیافته است، تا جایی که تولید سالانه آن اکنون کمتر از ۱۱۰،۰۰۰ تن است.
کاستاریکا تاریخی غنی در زمینه تولید و کشاورزی قهوه دارد و نقش آن در اقتصاد این کشور نیز بسیار مهم است. قهوه کاستاریکا که عمدتا شامل کشت و تولید قهوه عربیکا میشود، کیفیت خوب و اطمینانبخشی دارد. کاستاریکا عمدتا از روش عسلی برای فرآوری دانههای قهوه خود استفاده میکند، روشی که چندان رایج نیست و در بین سایر کشورهای تولیدکننده قهوهْ محبوبیت آن در حال افزایش است. در حال حاضر نیز تولید سالانه این کشور حدود ۹۰،۰۰۰ تن است.
کلام آخر
درباره بزرگترین و برترین کشورهای تولیدکننده قهوه صحبت کردیم. شما هم احتمالا تجربه نوشیدن قهوه حداقل یکی از این کشورها را داشتهاید. پیشنهاد میکنیم قهوه کشورهایی که در این یادداشت نام بردیم را امتحان کنید و از عطر و طعم غنی اما متفاوت هرکدام لذت ببرید.
نظرات کاربران