حفظ تازگی قهوه برای تمام مصرفکنندگان این نوشیدنی بینظیر نکتهی بسیار مهمی است. برای حفظ عطر و طعم قهوه در منزل دستورالعملهای بسیار زیادی وجود دارد چرا که یکی از مشکلات رایج انواع قهوهها از دست رفتن عطر و طعم آنها پس از آسیاب کردن است.
در این یادداشت با ما همراه باشید تا مؤثرترین و مهمترین روشهایی را که باعث میشوند همیشه قهوه تازه و خوش عطر و طعم داشته باشید به شما بگوییم.
نگهداری از قهوه
چگونگی نگهداری قهوه از مهمترین سوالات همه علاقهمندان به این نوشیدنی بینظیر است. دقیقاً همانطور که برای حفظ تازگی هر محصول غذایی کارهایی از قبیل بستهبندی و نگهداری در فضاهای مناسب انجام میدهیم، برای حفط تازگی قهوه هم باید قوانینی را رعایت کنیم تا همیشه از دمآوری قهوه تجربهای لذتبخش را داشته باشیم.
حفظ تازگی قهوه در منزل
بهطور کلی باید بدانید که قهوه را باید در یک ظرف مناسب در مکانی خشک و خنک و همچنین به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید. همانطور که گفتیم مشکل مشترک تمام قهوههای جهان این است که پس از برشتهکاری طراوت خود را از دست میدهند.
حفظ تازگی قهوه بستگی به این دارد که سابه یا دانههای قهوه را تا چه حد از ۴ عامل هوازدگی، رطوبت، نور و گرما دور میکنید!
پس تا اینجا مهمترین عواملی که باعث میشوند تازگی و عطر و طعم قهوه شما از بین ببرد را شناختید.
حالا چهار دستورالعمل مهم برای نگهداری از قهوه را به شما میگوییم.
فضای مناسب نگهداری
بهترین مکان برای نگهداری از قهوه کابینت آشپزخانه است. خودتان بهتر میدانید که نگهداری قهوه در کابینت از رسیدن نور و گرما و رطوبت به آن جلوگیری میکند. پس لطفاً از این به بعد قهوه را داخل کابینت نگهداری کنید.
نگهداری از قهوه در یخچال و فریزر
اگرچه بسیاری از افراد قهوه را در یخچال یا فریزر نگهداری میکنند، اما لازم است بدانید که فضای یخچال و فریزر به دلیل داشتن رطوبت بالا موجب اکسیداسیون پودر قهوه یا دانههای قهوه شده و در افت کیفیت نوشیدنی قهوه بسیار اثرگذار است. با اینحال اگر قهوه را در کیسههای وکیومشده نگهداری کنید و بتوانید هوای داخل بسته را بهطور کامل تخلیه کنید، گزینهی نگهداری قهوه در یخچال و فریزر را هم میتوانید بررسی کنید.
عمر مفید قهوه چقدر است؟
نگهداری قهوه به صورت دانه آسیاب نشده، عمر مفید آن را تا حدود یک ماه بالا میبرد. درحالی که قهوه آسیابشده نهایتاً تا دو هفته عطر و طعم خود را حفظ میکند.
مهمترین توصیه ما به شما این است که قهوه را تازهبهتازه بخرید و البته در فضای درست نگهداری کنید اما با رعایت چند مورد ساده میتوانید مدت زمان طولانیتری تازگی و طراوت و در نهایت کیفیت قهوه خود را حفظ کنید.
برای مثال میتوانید به صورت هفتگی یا هر دو هفته یک بار قهوه مورد نیاز خود را خریداری کنید تا مدام از تازگی قهوه و عطر و طعم فوقالعاده این نوشیدنی محبوب لذت ببرید.
نکات مهم نگهداری از قهوه در خانه
دو ظرف قهوه داشته باشید
اگر قهوه را در حجم زیاد خرید میکنید، حتماً برای نگهداری از دو ظرف استفاده کنید. یک ظرف بزرگ انبار کردن قهوه و یک ظرف کوچک برای نگهداری از قهوه مصرفی روزانه که احتمالا به صورت سابه نگهداریاش میکنید.
خودتان دانه قهوه را آسیاب کنید
نگهداری از دانه قهوه بهصرفهتر از نگهداری از سابهی قهوه است. پس اگر آسیاب دارید میتوانید مقدار مصرف روزانه خود را به صورت مرتب آسیاب کنید. از آنجا که دانه قهوه کمتر از پودر آن با اکسیژن در تماس است، پس میتوانید مدت طولانیتری تازگی قهوه را حفظ کنید.
ظرف نگهدارنده قهوه
مهمترین نکته در نگهداری از قهوه انتخاب ظرف مناسب و استاندارد است. اگرچه که ظرفهای متنوع با جنسها و طرحهای مختلفی برای نگهداری از دانه و پودر قهوه در بازار موجود است اما باید توجه کنید که بهتر است از ظرفهای دربسته و غیر شفاف مثل انواع ظروف فلزی، پلاستیکی یا سرامیکی استفاده کنید. اما نکته مهم این است که ظرف نگهداری از قهوه باید کاملاً بدون منفذ باشد و هوا و اکسیژن هیچ راهی به داخل ظرف نداشته باشد. برای نگهداری از قهوه اصطلاحاً از ظرفهای وکیوم استفده کنید.
قهوه آسیابشده و رطوبت
قهوه آسیابشده جذب رطوبت بسیار بالایی دارد! پودر قهوه سطح تماس بیشتری با هوا دارد و به همین دلیل به سرعت دچار افت کیفیت میشود. رطوبت زیاد و آب به راحتی باعث خراب شدن پودر قهوه میشوند. پس قهوه آسیابشده را در یخچال یا فضاهای مرطوب نگذارید.
قاشق مخصوص قهوه
در مورد قاشق مخصوص قهوه باید خیلی مواظب باشید. این قاشق به هیچ وجه نباید در تماس با روغن یا سایر ادویهها باشد. برای برداشتن قهوه حتماً از قاشق مخصوص استفاده کنید و حتماً پیش از تماس قاشق با پودر قهوه، مطمئن باشید که قاشق کاملاً خشک باشد.

آیا قهوه بو میگیرد؟
قهوه بهراحتی ممکن است بو بگیرد!
پودر قهوه به راحتی چربی و بوهای مختلف را به خود جذب میکند. حتماً میدانید که در این حالت قهوه آسیاب شده شما دیگر کیفیتی ندارد! برای جلو گیری از بو گرفتن قهوه کافیست این هفت مورد را رعایت کنید! اولین نکته این است که ظرف قهوه برای مدت زیاد سرباز نباشد. به زبان سادهتر، درِِ ظرف قهوه را زود بگذارید سرجایش.
نکته دوم، به قهوه دست نزنید!
انگشتهای دست هم رطوبت دارند، هم ممکن است چرب باشند و یا حتی کثیف باشد! خب طبیعی است که قهوه را با قاشق مخصوص بردارید.
نکته سوم در مورد آسیاب کردن است.
اگر خودتان آسیاب کنید، قطعاً عطر و طعم بهتری دارید!
نکته چهارم کپک زدن است. اجازه ندهید قهوه کپک بزند. و مهمترین عامل کپک پودر قهوه، رطوبت بسیار زیاد است. پس قهوه را از هرگونه رطوبت دور نگهدارید.
نکته پنجم هواست. هوای ظرف یا کیسه نگهداری قهوه را بعد از هر بار مصرف خالی از هوا کنید. این نکتهی پنجم معمولاً از دید افراد پنهان میماند، شما دقت کنید!
نکته ششم نور مستقیم خورشید است. نور خورشید باعث میشود قهوه کهنه شود. به بیان ساده، نور باعث میشود کیفیت قهوه از بین برود. پس ظرف قهوه را دور از نور نگهداری کنید!
نکته هفتم گرماست. گرما قهوه شما را بی طعم و مزه میکند. پس قهوه را در معرض گرما قرار ندهید.