این روزها انواع دستگاهها و ظروف گوناگونی برای درست کردن قهوه را میتوان از بازار تهیه کرد، که دله قهوهجوش عربی تنها یکی از این موارد است که ما در این مقاله سعی داریم شما را بیشتر با آن آشنا کنیم، چنانچه شما نیز آشنایی با دله قهوهجوش عربی ندارید، توصیه میکنیم این مقاله را از دست ندهید.
مطمئنا این اسم برای خیلی از شماها آشنا نیست و هیچ اطلاعاتی راجع به این وسیله ندارید، در واقع دله، قهوهجوشی است که یک ظرف طلایی رنگ است. در بیشتر موارد از جنس مس تولید میشود و یک گزینه مناسب برای درست کردن قهوه در منزل است. اسم دله را مردم عرب بر روی این ظرف گذاشتهاند و از آن برای درست کردن قهوه عربی در اکثر مراسمهای خود استفاده میکنند.
اعراب نیز همچون سایر مردم و فرهنگها، فرهنگ منحصر به فرد خود را دارند. دله قهوهجوش عربی یکی از این موارد است که حتی در چهارمین گردهمایی سراسری توانست آن را در فهرست آثار ملی کشور قرار دهد، در کشور ما از دله و یا به عبارتی قهوه جوش عربی بسیار کم به کار برده میشود و علت اصلی آن وجود سایر دستگاهها و وسیلههای قهوهجوش است که اکنون میتوان به سادگی در بازار آن را تهیه کرد.

شکل ظاهری دله قهوهجوش عربی و ویژگیهای آن
همانطور که در بالا نیز ذکر شد دله قهوهجوش عربی یک ظرف فلزی است و دارای ویژگیهای منحصر به فرد ظاهری است که باعث شده در فهرست آثار ملی قرار بگیرد. این ویژگیها شامل موارد زیر میشود:
۱ . کف آن پهنتر از قسمتهای دیگر است و دارای ارتفاع استاندارد است.
۲ . دارای یک دسته برای حمل و نگه داشتن است.
۳ . دارای دربی است که به وسیله یک لولا بر روی بدنه متصل شده است.
۴ . بخشی که برای خارج شدن قهوه در نظر گرفته شده است، دارای طرحی خاص است که کاملا به یک منقار هلالی مانند شباهت دارد.
۵ . قسمت بالای دله فرمی مخروط مانند دارد.
۶ . دارای حکاکیهای خاصی است که در تمام قسمتهای بدنه آن دیده میشود، که شامل حکاکیهای گل، گیاه، طرحهای هندسی، نقاشیهای قدیمی و عاشقانه، شعرهای سنتی و .. میشود.
لازم به ذکر است که دله قهوهجوش عربی در انواع طرحها و سایزهای مختلف به بازار ارائه میشود.
جنس دله قهوهجوش عربی
در بیشتر موارد دله، قهوهجوشهای عربی مسی هستند اما این روزها میتوان سایر جنسهای آن را نیز در بازار مشاهده و خریداری کنید، که عبارتند از:
- دله قهوهجوش عربی برنجی
- دله قهوهجوش عربی فولادی
- دله قهوهجوش عربی نقره
- دله قهوهجوش عربی طلا ( این نوع به طور معمول توسط اشراف مورد استفاده قرار میگیرد و دارای عیار ۲۴ هستند.)

مزه قهوه تهیه شده توسط دله قهوهجوش عربی چگونه است؟
قهوه درست شده توسط این وسیله به طور معمول سیاه رنگ است و مزه تلخی نیز دارد که همچنان طرفداران خاص خود را حفظ کرده است که با وجود دستگاههای اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در بازار باز هم طرفدار قهوههای درست شده در دلهها هستند و از آن در مهمانیهای رسمی و غیررسمی خود نیز استفاده میکنند.
توجه داشته باشید که هرگز شیرداغکنها نمیتوانند جای دله قهوهجوش عربی را بگیرند و مزه قهوه تهیه شده در آنها کاملا متفاوت است.

قبل از اینکه بخواهیم نحوه کار با دله قهوهجوش عربی را توضیح دهیم، لازم است به توضیحات و نکاتی در رابطه با قهوه عربی بپردازیم.
دانههای قهوه عربی را داخل ظروف مقعر شکلی که به مهما یا مگما بین مردم شناخته شده است با دقت تفت میدهند. جهت پایین آمدن دمای دانهها آنها را داخل ظرف چوبی میریزند که شبیه به یک جعبه است. ناگفته نماند که با کیفیتترین دانههای قهوه عربی را به مقداری تفت میدهند که رنگ آنها قهوهای مانند و یا زرد شود. بهتر است برای آسیاب کردن قهوه عربی از روشهای سنتی دستی استفاده کنید.
روشهای درست کردن قهوه عربی اصل بسیار راحت است و در سراسر دنیا روشی یکسان دارد. مناسبترین وسیله برای درست کردن قهوه عربی، دله قهوهجوش است.
مراحل درست کردن قهوه عربی در دله
- ابتدا برای مزه دادن به قهوه چند دانه هل را با استفاده از هاون و یا در صورت نبود، با کمک یک قاشق کاملا له کنید و سپس آسیاب نمایید. اکنون برای درست کردن قهوه برای ۲ نفر به مقدار ۲ فنجان آب داخل ظرف دله بریزید. سپس با دمای مناسب صبر کنید تا آب به نقطه جوش برسد.
- پس از به جوش آمدن آب، ظرف را از روی شعله بردارید. یک دقیقه صبر کنید تا مقداری سرد شود. شعله گاز را تا آخر کم کنید و ظرف را دوباره بر روی شعله بگذارید. سپس برای هر یک نفر یک قاشق غذاخوری قهوه داخل ظرف بریزید. در این مرحله لازم نیست قهوه را برای قاطی شدن با آب بهم بزنید.
- پس از انجام مراحل بالا اجازه دهید قهوه با شعله ملایم کف کند. برای فروکش شدن کف میبایست دله را از روی شعله گاز بردارید، کنار بگذارید و صبر کنید کف کاملا از بین برود. سپس مجدد دله را بر روی گاز بگذارید. تا زمانی که قهوه بر روی شعله باشد و دیگر کف نکند ، این کار را انجام دهید.
پس از اینکه مطمئن شدید دیگر کف نمیکند، به مدت ۲۰ دقیقه دله را بر روی شعله ملایم بگذارید. پس از آن به مدت یک دقیقه صبر کنید تا دمای قهوه کم شود.
لازم به ذکر است که در درست کردن قهوه عربی میتوانید از برخی دیگر از طعمدهندهها غیر از هل نیز استفاده کنید که شامل موارد زیر میشود:
- میخک
- زنجبیل
- زعفران
- پس از گذشت یک دقیقه از جوش خوردن قهوه نوبت میرسد به اضافه کردن موارد گفته شده در بالا. که می بایست اندازههای آنها با دقت رعایت شود. بهترین مقدار برای قهوه عربی به این صورت باشد:
- یک قاشق مربا خوری پودر هل
- یک قاشق چای خوری میخک و یا به جای پودر ۳ عدد میخک
- یک قاشق چای خوری زنجبیل
- چند عدد زعفران
می توانید تمام موارد بالا را ذکر کنید. با توجه به ذائقه خود میتوانید یک و یا دو مورد را اضافه کنید.
- اکنون که گیاههای ذکر شده را اضافه کردهاید، به مدت ۵ دقیقه زمان بدهید تا قهوه کاملا ته بگیرد. همچنین میخک، زنجبیل، زعفران و هل افزوده شده به درستی دم بکشند.
- حال قهوه ترکی شما آماده خوردن است. برای سرو آن میبایست از یک صافی کمک بگیرید و قهوه درست شده را داخل فنجانها بریزید. توجه کنید که قهوه ته ظرف را داخل فنجانها نریزید.

جهت خوردن قهوه عربی به دلیل استفاده نکردن از شکر میتوانید از خرما و یا انجیر استفاده نمایید. توجه داشته باشید که داخل قهوه شیر ریخته نمیشود. به همین دلیل شیر طعم دلچسبی به قهوه عربی نمیدهد.
قیمت دله قهوهجوش عربی
همانطور که گفته شد این قهوهجوش در سایزها و جنسهای مختلفی ارائه میشود که قیمت آن نیز بر اساس اندازه، جنس و طرحهای موجود بر روی بدنه آن تعیین میشود.