با قهوه سبز، مزایای سلامتی و مضرات آن آشنا شوید

دسته‌بندی‌ها: دانشنامه سلامتی

وقتی دانه‌های قهوه را از میوه یا گیلاس آن جدا می‌کنند، به رنگ سبز هستند. این دانه‌ها که هیچ اقدام فرآوری دیگری (رست شدن یا برشته کاری روی حرارت) روی آن‌ها انجام نشده است، طرفداران خاص خودشان را دارند. بعضی از افراد که معتقدند زمین همه امکانات را به صورت طبیعی در اختیار ما گذاشته است و نیازی به فرآوری و انجام تغییرات روی این منابع غذایی نیست، به شدت طرفدار مصرف قهوه سبز هستند. البته یکی دیگر از دلایل محبوبیت این قهوه‌ها به دلیل کاربرد آن در کمک به لاغری و کاهش وزن است. در این مطلب، ضمن معرفی قهوه سبز و بررسی تفاوت‌های اصلی آن با قهوه رست شده، خواص و عوارض مصرف آن را هم بررسی می‌کنیم:

قهوه سبز چیست؟

قهوه سبز دانه‌های قهوه بو داده نشده از میوه‌های قهوه (Coffea arabica، Coffea canephora) است. این دانه‌های خامِ قهوه به رنگ سبز از میوه یا گیلاس قهوه بیرون می‌آیند. البته با وجود مشابه بودن مبدا قهوه سبز و قهوه رست شده، پروفایل شیمیایی بین این دو قهوه متفاوت است. در حقیقت، این قهوه منبع غنی اسید کلروژنیک است که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی فراوان دارد و مزایای زیادی برای سلامت انسان به همراه دارد. اما میزان اسید کلروژنیک در قهوه رست شده بسیار کمتر است، چون بخش زیادی از آن در فرآیند رست شدن قهوه از دست می‌رود.

طریقه مصرف قهوه سبز

بسیاری از افراد به دلیل تاثیر قهوه سبز بر لاغری و بهبود سندروم متابولیک به دنبال مصرف آن هستند. قهوه سبز را می‌توان به صورت پودر، عصاره، دانه کامل یا به شکل کپسولی تهیه کرد و از آن برای تهیه نوشیدنی استفاده کرد. برای تهیه نوشیدنی داغ قهوه سبز معمولا از دانه کامل و یا حتی کپسول‌های آماده آن استفاده می‌کنند. البته مصرف این نوشیدنی به کسانی که معده حساسی دارند توصیه نمی‌شود، چون میزان اسیدیته این نوشیدنی بالا است.

دم‌آوری دانه قهوه سبز

برای تهیه این نوشیدنی اول از همه باید دانه‌های قهوه را درون یک صافی و با آب خنک شست‌و‌شو دهیم. بعد باید آن دانه‌ها را در قوری ریخته و آب را به آن اضافه کنیم و اجازه دهیم تا روی حرارت بجوشد. پس از جوشیدن، بهتر است بین 10 تا 12 دقیقه بیشتر آن را روی حرارت ملایم نگه دارید و برای اینکه پوسته این دانه‌ها جدا نشود، کمی آن را هم بزنید. در مرحله آخر، این نوشیدنی را از یک صافی یا فیلتر رد کرده و از نوشیدن آن لذت ببرید.

دم‌آوری پودر قهوه سبز

اگر مایل هستید از قهوه سبز استفاده کنید به ازای هر فنجان، یک قاشق چای‌خوری پودر قهوه سبز را به یک لیوان آب جوش اضافه کنید. سپس در قهوه‌جوش ریخته و اجازه دهید کمی زمان بگذرد تا قهوه شما آماده شود. بهتر است بعد از دم‌آوری، قهوه آماده شده را از یک صافی عبور دهید. تا یک فنجان قهوه شفاف داشته باشید.

نکته: انتظار تجربه طعم قهوه معمولی را از فنجان قهوه سبز نداشته باشید. طعم این قهوه بسیار ملایم‌تر و بیشتر شبیه به طعم چای گیاهی است تا طعم قهوه.

خواص قهوه سبز

با توجه به اینکه مصرف این قهوه به اندازه قهوه رست شده متداول نیست، این سوال پیش می‌آید که “قهوه سبز برای چی خوبه؟

همان‌طور که گفتیم این نوشیدنی به دلیل داشتن میزان بالایی از اسید کلروژنیک، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بالایی داشته و مصرف آن تاثیرات مثبتی بر سلامتی افراد می‌گذارد. از جمله خواص قهوه سبز عبارتند از :

قهوه سبز و لاغری:

یکی از مهم‌ترین دلایل محبوبیت این قهوه کاربرد آن در لاغری و کاهش وزن است. البته تحقیقات نشان داده است که مصرف آن به دلیل بالا بردن متابولیسم بدن، روند لاغری را در افراد تسهیل می‌کند. باید دقت کنید که به این نوشیدنی به عنوان دارو یا عاملی برای کاهش وزن تکیه نکنید و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.

بهبود بیماری دیابت:

مصرف این نوشیدنی ضمن بهبود سطح قند خون و حساسیت به انسولین ،به کاهش علائم دیابت نوع 2 کمک می‌کند.

بهبود بیماری‌های قلبی:

عصاره این قهوه باعث کاهش فشار خون، بهبود عملکرد رگ‌های خونی و بهبود سطح کلسترول می‌شود.

خواص فوق‌العاده برای پوست

از آن‌جایی که قهوه خام منبع غنی اسید کلروژنیک است، خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده‌ای دارد و مانع فعالیت رادیکال‌های آزاد می‌شود. بنابراین، استفاده از آن برای پوست مزایای زیادی از جمله کاهش چین و چروک‌های پوست و بازسازی سلول‌های پوستی، رفع آکنه و… دارد. از قهوه سبز به عنوان ترکیبات اصلی در محصولات مراقبت پوستی ضدآفتاب هم استفاده می‌شود. علاوه‌ بر این، ترکیبات این نوشیدنی با افزایش جریان خون روند اکسیژن‌رسانی را بهبود می‌دهد و باعث شادابی پوست می‌شود.

خواص فوق العاده برای سلامت مو

ترکیبات فوق‌العاده این نوشیدنی و خواص آنتی اکسیدانی آن، به اکسیژن‌رسانی بیشتر به مو کمک می‌کند و باعث نرمی ‌و لطافت بیشتر مو می‌شود.

پیشگیری از سرطان

آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه سبز با تاثیرات مخرب رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه می‌کند. سرطان یکی از عوارض فعالیت مخرب رادیکال‌های آزاد در بدن است و وجود کلروژنیک اسید در قهوه سبز از شکل‌گیری تومور و ابتلا به انواع خاصی از سرطان‌ها جلوگیری می‌کند.

پاکسازی کبد چرب

آنتی اکسیدان موجود در این نوشیدنی، از تجمع چربی در کبد جلوگیری می‌کند و کبد را از سموم و کلسترول بد پاکسازی می‌کند و با بالا بردن سطح سوخت  و ساز بدن و بهبود سطح گلوکز خون، چربی‌های اضافی کبد را از بین می‌برد.

خواص و مضرات قهوه سبز

عوارض قهوه سبز

عوارض مصرف قهوه سبز تا حدود زیادی، با عوارض قهوه رست‌شده یکسان است. از جمله عوارض مصرف آن، شامل:

  • اضطراب
  • افزایش ضربان قلب
  • سردرد
  • مشکلات گوارشی
  • سرگیجه

برای اینکه دچار این عوارض نشوید، بهتر است از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید. البته بعضی از افراد به دلیل حساسیت یا آلرژی به قهوه بهتر است مصرف این نوشیدنی را قطع کنند. این نوشیدنی خصوصا برای کسانی که فشار خون بالا، سندروم روده تحریک‌پذیر، دیابت، پوکی استخوان، اختلال‌های خونریزی یا شرایط پزشکی خاصی دارند مناسب نیست.

یک پیشنهاد خواندنی: نسل اول دوم سوم قهوه چیست؟

10 تفاوت مهم بین قهوه سبز و قهوه رست شده

مهم‌ترین تفاوت قهوه سبز و قهوه رست شده در این است که این دانه‌های سبز قهوه در واقع همان دانه خام گیاه قهوه است، اما دانه قهوه رست شده در فرآیند رست قرار گرفته است و رنگ و برخی مشخصات آن تغییر کرده است. در جدول زیر بعضی از مهم‌ترین عواملی را که باعث تفاوت بین این دو نوع قهوه می‌شود را با هم بررسی می‌کنیم:

ویژگی قهوه رست شده قهوه سبز                            
رنگ قهوه‌ای سبز
عطر قوی و معطر علفی
طعم پیچیده و متغییر بر اساس میزان رست و روش دم آوری گس
بافت ترد و شکننده سخت و متراکم
میزان رطوبت کمتر بیشتر
میزان کافئین کمتر بیشتر
وزن سبک‌تر سنگین‌تر
مدت زمان قابل نگهداری کوتاه‌تر طولانی‌تر
میزان روغن کمی‌روغن روی سطح آن وجود دارد کاملا خشک
میزان اسیدیته در سطوح متغییر با توجه به میزان رست گس

و در نهایت

یک فنجان قهوه سبز احتمالا بیشتر حس نوشیدن یک دمنوش یا چای گیاهی را به شما منتقل می‌کند، اما این روزها افراد زیادی به مصرف طبیعی‌تر و فرآوری نشده مواد غذایی روی آورده‌اند. به همین دلیل، قهوه سبز هم کمی ‌محبوبیت بیشتری پیدا کرده و حتی به برخی افراد با اتکا به خواص لاغری آن، به مصرف این نوشیدنی تشویق شده‌اند. البته از دانه‌های سبزِ این قهوه نباید انتظار طعم و عطر و ویژگی‌های قهوه رست شده را داشت.

منابع مقاله:
  • www.healthline.com
  • www.coffeeies.com
  • www.drinkgoldenratio.com

سوالات متداول

1

طبع قهوه سبز سرد است یا گرم؟

قهوه سبز طبع خشک و گرم و قهوه رست شده طبع سرد و خشک دارد.

2

قهوه سبز را چه زمانی بنوشیم؟

بهترین زمان برای مصرف این نوشیدنی دو یا سه ساعت پس از هر وعده غذایی است.

3

کافئین قهوه سبز بیشتر است یا قهوه رست شده؟

میزان کافئین قهوه رست شده بیشتر از قهوه سبز است و هر فنجان از این نوشیدنی بین 20 تا 50 میلی‌گرم کافئین دارد.

4

چرا افراد قهوه سبز مصرف می‌کنند؟

افراد زیادی با توجه به تاثیر آن بر لاغری (تحقیقات هنوز تاثیر مثبت قطعی آن را ثابت نکرده است) نسبت به مصرف قهوه سبز تشویق شده‌اند.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “با قهوه سبز، مزایای سلامتی و مضرات آن آشنا شوید”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علاقه‌مندی دسته‌بندی‌ها
سبدخرید

سبد خرید شما خالی است.