زنجبیل، گیاهی که از دیرباز مورد توجه طبیبان و پزشکان بوده است. طعم هیجان‌انگیز آن که چاشنی بسیاری غذاها و تنقلات می‌شود. امروزه زنجبیل را در انواع و اقسام شکل‌ها و در خوراکی‌های متنوع می‌توان پیدا کرد. از شکلات و بستنی گرفته تا غذا‌های سنتی یا خوراکی‌های مخصوص رژیم‌های لاغری یا ورزشی و البته چای کرک و چای ماسالا

اما علت این محبوبیت چیست؟ تنها طعم آن است که چنین محبوبیتی را برایش رقم زده؟

نه! این‌طور نیست و این خواص بی‌شمار آن است.

چیزی که امروز قرار است در ادامه مطلب بیشتر درمورد آن اطلاعات به دست بیاوریم.

خواص زنجبیل

حال که می‌خواهیم از خواص زنجبیل حرف بزنیم، ابتدا توضیح مختصری در مورد این گیاه پر خاصیت بخوانیم و با آن بیشتر آشنا شویم.

پس اولین سوال این است که «زنجبیل چیست؟

جالب است بدانید که زنجبیل از همان خانواده زردچوبه و هل است و قدمت آن تا جاییست که از هند و چین باستان گرفته تا یونان و روم، به ریزوم (ریشه) زنجبیل احترام می‌گذاشتند و آن را در زمره گیاهان خاص قرار می‌دادند. نان زنجبیلی، نوشیدنی‌های بر پایه‌ی زنجبیل و عطر و غذاهایی که عطر و طعم مطبوع آن را در خود گنجانده‌اند همه و همه از محصولات شناخته‌شده زنجبیل هستند، اما زنجبیل بیش از یک چاشنی غذایی است.بسیار از خواص دارویی آن تا کنون کشف شده‌اند، در کتب پزشکی مدرن و کهن به آن‌ها اشاره و تاکید شده است و در تمام اعصار از این گیاه شگفت‌انگیز استفاده شده است.

زنجبیل، این ریشه‌ پرخاصیت از کجا آمده است؟

گیاه زنجبیل بومی جنوب شرقی آسیا، هند و چین است و یکی از اجزا جدایی ناپذیر رژیم غذایی و فرهنگ خورد و خوراک این منطقه به شمار می‌آید. به دلیل ویژگی‌های مختلفی از قبیل معطر بودن، مطبوع بودن برای آشپزی و خواص بی‌شمار دارویی از هزاران سال پیش ارزش زیادی در میان مردم دارد. رومی ها در ابتدا زنجبیل را از چین به کشور خود وارد کردند و در اواسط قرن شانزدهم، اروپایی‌ها بیش از ۲۰۰۰ تن از این گیاه را در سال از هند شرقی می‌خرید و از بندرگاه‌های هند راهی قاره سبز می‌کردند. در حال حاضر از برترین تولید کنندگان تجاری زنجبیل می‌توان جامائیکا، هند، فیجی، اندونزی و استرالیا را نام برد.

حال که شناخت مختصری نسبت به این ریشه‌ی همه‌کاره پیدا کردیم، نوبت آن است که خواص دارویی آن را به شما معرفی کنیم.

یک پیشنهاد خواندنی: با خواص چای یربا ماته آشنا شوید

زنجبیل
تسکین دهنده علائم سرماخوردگی و گرم شدن بدن

زمانی که سرما خورده‌اید، بدنتان احساس کوفتگی می‌کند و حسابی بی‌حوصله و خسته‌اید، زنجبیل میتواند دوای درد شما باشد. نوشیدن چای زنجبیل هنگامی که احساس سرماخوردگی می کنید بسیار مناسب است و پیشنهاد می‌شود. این یک چای با طبع بسیار گرم است که غدد تعریق را تحریک می‌کند، به این معنی که از درون شما را گرم کرده و باعث تعریق بیشتر می شود و سموم را از بدن شما خارج می‌کند. بنابراین وقتی به نیاز به گرم شدن دارید، به سادگی دم کردن یک چای می‌توانید خواسته‌تان را به دست بیاورید.

حالت تهوع خفیف و حالت تهوع صبحگاهی را تسکین می‌دهد

در طب کهن بر این تاکید شده است و از قدیم می‌گویند که ریشه گیاه زنجبیل علائم مربوط به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد، از جمله سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، تعریق سرد و نشانه‌های مختلف دریا زدگی. همچنین افرادی که در دوران نقاهت پس از عمل جراحی یا به دلیل درمان‌های شیمیایی و دارویی سرطان و شیمی درمانی دچار حالت تهوع هستند نیز می‌توانند از این ویژگی بسیار کارآمد زنجبیل بهره ببرند، البته این مورد به آزمایش‌های بیشتر و استانداردتری برای اثبات نیاز دارد ولی می‌توان گفت امتحان آن ضرری نخواهد داشت. صد البته باید به این اشاره کنیم که بیشترین کاربرد زنجبیل برای درمان حالت تهوع و استفراغ مرتبط با بیماری خفیف بارداری است و پیشنهاد می‌کنیم که این مطلب را حتما با بانوان باداری که می‌شناسید به اشتراک بگذارید. با این حال ، برای اطمینان بیشتر از مناسب بودن استفاده این گیاه برای شما، حتماً با پزشک عمومی یا ماما مشورت کنید.

طرز تهیه چای زنجبیل برای رفع حالت تهوع به این‌ صورت است که:

۲۰ الی ۴۰ گرم زنجبیل خرد شده خشک و یا تازه(زنجبیل تازه پیشنهاد ما به شماست!) را در یک فنجان آب جوش قرار بدهید. همچنین اگر دوست دارید یک برش لیمو یا یک قطره عسل را به آن اضافه کنید تا کمی شیرین شود.

داشتن مزایای درمانی برای پوست

همانطور که قبل‌تر به آن اشاره کردیم، بسیاری از خواص درمانی زنجبیل به طور گسترده‌ای مورد تحقیق قرار گرفته‌اند. یکی این ویژگی‌ها که مورد توجه صنعت‌گران و تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی قرار دارد، خاصیت بازسازی پوست است. امروزه از این گیاه پرخاصیت در بسیاری از لوازم آرایشی و کرم‌های مراقبت از پوست استفاده می‌شود. همچنین شما می‌توانید آن را به عنوان یک ماسک خانگی استفاده کنید. هنگامی که تکه‌های ورقه ورقه شده زنجبیل را روی پوست خود قرار می‌دهید، زنجبیل می‌تواند گردش خون را در آن ناحیه بالا برده و حتی به طرز محسوسی اثرات سوختگی را تسکین دهد. در نتیجه می‌توان ماسک صورت زنجبیل را جایگزین مناسبی برای ماسک‌ها و کرم‌های شیمیایی تلقی کرد.

به تسکین درد کمک می کند

ریشه گیاه زنجبیل می‌تواند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی باشد. ریشه این گیاه غنی از روغن‌های مفید است که حاوی ماده فعال جینجرول(gingerol) می‌باشد. اعتقاد بر این است که اگر افراد مبتلا به آرتروز یا آرتریت روماتوئید از این ترکیب ضد التهابی قوی به طور منظم استفاده کنند، سطح دردشان کاهش خواهد یافت و حتی می‌توانند بهبود قابل توجهی در هنگام تحرک خود احساس کنند. در اصل به بیان علمی باید گفت که جینجرول‌ها از ایجاد سیتوکین‌های التهابی یا پیام‌رسان‌های شیمیایی در سیستم ایمنی جلوگیری می‌کنند. البته که این ترکیب را در بسیاری از داروهای موجود در بازار نیز می‌توان پیدا کرد و لزومی به استفاده آن به صورت داروی دست‌ساز و یا خانگی وجود ندارد.

این گیاه خارق‌العاده دستگاه گوارش را نیز تسکین می‌دهد

زنجبیل سابقه‌ای طولانی و آوازه‌ای بلندبالا و معروف در بسیاری از فرهنگ‌ها دارد که در کاهش ناراحتی و درد معده تاثیر مستقیم و مثبت می‌گذارد. این ماده به عنوان یک داروی تسکین‌دهنده عالی در نظر گرفته می‌شود، ماده ای که باعث از بین رفتن گاز بیش از حد در سیستم هضم می‌شود و دستگاه روده را نیز تسکین می دهد. همچنین زنجبیل درمان مناسبی کولیک(گاز معده) و سوهاضمه است.

درنتیجه اگر شما به صورت متداوم دچار مشکلات دستگاه گوارش و هضم غذا هستید و یا به یک‌باره با آن روبرو شده‌اید یک رژیم درمانی حاوی زنجبیل یا استفاده کوتاه مدت از آن پاسخ خوبی به مشکلات شما خواهد داد.

و حالا که با چند مورد از خواص آن آشنا شدیم آخرین سوالمان این است که چگونه زنجبیل را شناسایی کنیم؟

گیاه زنجبیل، یک گیاه خزنده با ساقه های زیر زمینی ضخیم و غده‌ای است که می تواند تا یک متر ارتفاع داشته باشد. از بین نمی‌رود و عمر. بسیاری طولانی دارد. زنجبیل جامائیکایی که به طور عمده در کشورهای گرمسیری کشت می‌شود ، بهترین نوع برای استفاده در آشپزی است. طبق سنت چینی، زنجبیل خشک، طبعی گرمتر از زنجبیل تازه دارد.

امیدواریم با خواندن این مطلب، شناخت مناسبی از این گیاه شگفت‌انگیز به دست آورده باشید و آن را با مشورت از پزشکتان به رژیم غدایی خود اضافه کنید.