اگر جزو افراد هستید که عاشق قهوه و سلامتیاند و به جمله «ما همان چیزی هستیم که میخوریم» باوری راسخ دارید احتمالاً از اینکه بدانید نوشیدن قهوه عمر شما را طولانیتر میکند بسیار لذت میبرید. پژوهشگران قهوه دوست بسیاری مطالعه روی اثرات شفا بخش قهوه بر بیماریهای مختلف را در دستور کار خود قرار دادهاند و نتیجه خوشایند این است که قهوه هم لذت بخش است و هم شفا بخش. پژوهشها نشان میدهد نوشیدن قهوه احتمال ابتلا به برخی از سرطانها را کاهش میدهد.
قهوه شفا بخش: واقعیت علمی یا افسانه!
محققان با انجام هزاران مطالعه درباره اثرات قهوه بر ابتلا به سرطان یا حتی درمان آن به نتایج متفاوتی دستیافتهاند. با اینکه برخی از مطالعات اولیه حاکی از آن بود که قهوه ممکن است احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان را افزایش دهد، دانشمندان با مداومت در تحقیق و پژوهش روی نوشیدنی مورد علاقهشان، ثابت کردند که این فرضیه ضرورتاً صحیح نیست. پژوهشهای اخیر نشان میدهد که نوشیدن قهوه باعث کاهش احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان همچون سرطان پروستات، کبد، رحم و برخی سرطانهای مربوط به دهان و مری میشود.
یکی از مواردی که در این پژوهشها موردتوجه قرار گرفته آن است که برای بهرهمند شدن از مزایای شفابخش قهوه در طول روز باید چند فنجان از این نوشیدنی گوارا را صرف کرد؟ دانشمندان باور دارند که نتایج مثبت ناشی از مصرف قهوه در افرادی ظاهر میشود که روزانه بین چهار تا شش فنجان قهوه صرف میکنند. نکته قابلتأمل برای دوستداران قهوه پیش از آنکه مصرف آن را به بهانه پیشگیری از سرطان بیشتر کنند مضرات مصرف بیش از حد آن در طول روز است. افراط در نوشیدن قهوه باعث اختلال در خواب، میگرن و مشکلات گوارشی میشود. افرادی که قهوه خود را با شیر و شکر میل میکنند با مصرف زیاد این نوشیدنی خود را در معرض اضافه وزن قرار میدهند که خود میتواند یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به سرطان باشد

قهوه در جنگ با سرطان پروستات
طبق پژوهشهای انجام شده روی ارتباط بین نوشیدن قهوه و سرطان پروستات مشخص شده است که مردانی که بیشتر قهوه مینوشند کمتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان هستند. سرطان پروستات دومین سرطان متداول جهان است و از نظر کشنده بودن در مردان در جایگاه ششم بین انواع سرطان قرار دارد. سه نفر از هر چهار بیمار سرطان پروستات در کشورهای توسعهیافته زندگی میکنند و از سال ۱۹۷۰ رقم ابتلا به این بیماری در کشورهای آسیایی چون ژاپن، سنگاپور و چین هم به شدت افزایش یافته است.
مطالعات انجام شده که حاصل گردآوری اطلاعات ۱۶ پژوهش مختلف و تجمیع نتایج آنها بوده است آزمایششوندگان را بر اساس میزان مصرف قهوه در طول روز به دو گروه تقسیم میکند. گروه اول با بیشترین میزان مصرف بین ۲ تا ۹ فنجان قهوه در طول روز مینوشند درحالیکه گروه دوم علائم را در افرادی بررسی میکند که میزان قهوه مورد استفاده آنها در روز بیش از دو فنجان نمیشود. گروههای آزمایششونده در آمریکای شمالی، اروپا و ژاپن میزیستند و شامل بیش از یک میلیون شرکت کننده میشدند که از این تعداد بالغ بر ۵۷ هزار نفر به سرطان پروستات مبتلا شدند.
افراد گروه اول که بیشتر قهوه مینوشیدند ۹% کمتر به سرطان پروستات دچار شدند. این مطالعه نشان داد که مصرف هر فنجان قهوه در طول روز ۱% از احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آقایان میکاهد. علاوه بر این مطالعات حاکی از آن است که افرادی که بیشتر قهوه مینوشند، کمتر به سرطان پیشرفته پروستات دچار میشوند و آمار مرگومیر هم در آنها پایینتر است.
نوشیدن قهوه باعث بهبود سوختوساز گلوکز در بدن میشود. این آنتیاکسیدان قوی خواص ضدالتهاب دارد و باعث ترشح هورمونهای پس از رابطه جنسی میشود که همه این عوامل روی شروع، گسترش و پیشرفت سرطان پروستات در آقایان اثر میگذارد.
قهوه نوشیدن همان و دچار نشدن به سرطان کبد همان!
پس از اعلام نتایج مطالعات مربوط به قهوه و سرطان در سال ۲۰۱۶ که این نوشیدنی دلچسب را از اتهام سرطانزا بودن مبرا میکرد، آژانس بینالمللی پژوهش بر سرطان چهار مطالعه تحلیلی عمده روی ارتباط قهوه و سرطان کبد انجام داد که همه آنها حاکی از ارتباطی معکوس بین مصرف قهوه و ابتلا به این بیماری بودند.
پژوهشی انجام شده در امریکا نشان میدهد که مصرف قهوه ۳۸% احتمال دچار شدن به سرطان کبد را در افرادی که روزانه بین ۲ تا ۳ فنجان قهوه مینوشند کاهش داده است. این رقم در افرادی که بیشتر اهل نوشیدن قهوه هستند و بین ۴ تا شش فنجان از این نوشیدنی دلچسب را در طول روز صرف میکنند بیشتر است و به ۴۱% میرسد.
زنان با مصرف قهوه بیشتر از اثرات شفابخش آن بهرهمند میشوند و ریسک ابتلا به سرطان کبد در آنها بیشتر کاهش پیدا میکند. پژوهشی در همین راستا که در کشور فنلاند انجام شده است بر اثر نوع قهوه مورد استفاده بر کاهش احتمال ابتلا به سرطان متمرکز شده است. دانشمندان از این مطالعه نتیجه گرفتهاند که فارغ از نوع قهوه یا نحوه دمآوری آن، کسانی که قهوه مینوشند هم کمتر سرطان کبد میگیرند و در صورت ابتلا هم به انواع پیشرفته کمتر دچار میشوند. به زبان سادهتر افرادی که روزانه چند فنجان قهوه مینوشند هم از لذت صرف قهوه بهرهمند میشوند و هم سلامتی خود و کبدشان را افزایش میدهند.
در نهایت ...
برای علاقهمندان قهوه و سلامت، پژوهشها حاکی از ارتباط معکوس بین مصرف قهوه و برخی از انواع سرطان است. یعنی افرادی که بیش از چهار فنجان قهوه، بهخصوص از نوع تلخ و بدون شیر و شکر مینوشند، میتوانند خوشحال باشند که از بدنشان در مقابل خطر ابتلا به سرطان مراقبت میکنند.