سومین ادویه در لیست محبوبترین ادویههای دنیا، رایجترین عطردهنده در میان مواد غذایی، ادویهای که به جز وعده غذایی اصلی در بسیاری از دسرها نوشیدنیها و تنقلات نیز استفاده میشود. بدون شک اسم دارچین به گوش همه ما آشناست.
شاید شما با شنیدن نام دارچین ابتدا عطر و طعم مطبوع آن را به خاطر بیاورید ولی نکته مهمی که ما برای شما در نظر گرفتهایم خواص درمانی آن و تاثیراتش بر روی سلامتی ما است. دارچین از ترکیبات اصلی تهیه چای ماسالاست از این رو برآن شدیم تا در این مطلب با این گیاه دارویی شگفتانگیز بیشتر آشنا شویم.

خواص دارچین برای سلامتی
شاید دارچین به صورت پودر یا تکههای کوچک در آشپزخانههای ما وجود داشته باشد اما خوب است بدانیم که دارچین در اصل نام یه نوع درخت است که بومی مناطق کارائیب، آمریکای جنوبی و آسیای جنوب شرقی است. درختی همیشه سبز که پوستهای قهوهای رنگ دارد.
دارچینی که ما میشناسیم، در حقیقت همان پوستهی درخت دارچین است که آن را جدا میکنند، سپس خشک میکنند و به عنوان یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین ادویههای جهان راهی منازل ما میشود.
جالب است بدانیم که دو گونه معروف از این گیاه وجود دارد. یکی به نام دارچین سیلان(Ceylon) که آن را «دارچین واقعی» نیز مینامند و دومی دارچین کاسیا(Cassia) که در اصل همان نوع متداول امروزیست که مردم آن را دارچین مینامند.
جلوگیری از بیماری آلزایمر
برخی مطالعات بر روی جانوران نشان دادهاند که دارچین میتواند به خوبی در مسیر جلوگیری از بیماری آلزایمر تاثیر گذار باشد.
به گفته محققان، عصارهای در پوست دارچین وجود دارد به نام CEppt که حاوی خواصی درمانی است و ممکن است از بروز علائم آلزایمر جلوگیری کند.
موشهایی که این عصاره را دریافت کردند، با کاهش نشانههای آلزایمر روبرو شدند. آنها تاثیراتی مانند کاهش پلاکهای آمیلوئید و بهبود توانایی تفکر و تعقل را تجربه کردند.
هنوز آزمایشهای بسیاری در حال انجام است و اگر این آزمایشها نیز اثر بخشی دارچین را تأیید کنند، به زودی شاهد وجود ترکیباتی از این گیاه همه کاره در داروهای ضد آلزایمر و تجویز آن در دورههای درمانی پیشرفته خواهیم بود!


خواص پروبیوتیک آن سلامت روده را بهبود میبخشند
برخی ادویهها از جمله دارچین دارای خواص پروبیوتیکی هستند که باعث رشد باکتریهای مفید میشوند و به سرکوب رشد باکتریهای بیماریزا کمک میکنند. این باکتریهای مفید تاثیر بسیار پررنگی در دستگاه گوارش و هضم غذا ایفا میکنند. بنابراین، قرار دادن ادویه به طور منظم در رژیم غذایی ممکن است به بهبود سلامت روده کمک کند.
دارچین همچنین منبع مفیدی از منگنز است و حاوی مقادیر کمی کلسیم و فیبر است.
فشار خون را کاهش میدهد
برخی شواهد نشان میدهند که مصرف دارچین با کاهش فشار خون در کوتاه مدت ارتباط مستقیم دارد. اگرچه شواهد امیدوارکننده است، اما پیشنهاد میشود به این مورد زمان بدهیم تا آزمایشهای وسیعتری انجام شود و پس از حاصل شدن اطمینان خاطر، از این ویژگی به عنوان یک خاصیت درمانی تایید شده نام ببریم. مطالعات جدیدتر، تا به امروز، یافتههای امیدوار کنندهی کمتری را نشان دادهاند.
قند خون و خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد
گفته شده است که دارچین میتواند در بهبود کنترل قند خون و حمایت از مدیریت دیابت نوع ۲ تأثیر مناسبی داشته باشد. با این حال، نتیجه گیریها متفاوت است و برای تعیین قطعی اثر استفاده از دارچین در افراد مبتلا به دیابت، مانند موارد قبل نیاز به آزمایشات استاندارد و وسیعتری هست. به این ویژگیهای دارچین از گذشته در کتب پزشکی کهن یا به صورت تجربی بارها تأکید شده است اما امروزه جامعه پزشکی درصدد آن است تا با آزمایشهای استاندارد، درستی آنها را بسنجد و آنها را به عنوان گزارههایی علمی بازنشر کند.
با این حال، مقدار کمی که در صبحانه یا در پخت استفاده میشود بدون شک هیچ ضرری نخواهد داشت و میتوان آن را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل پیشنهاد کرد.


ناراحتی های گوارشی را برطرف میکند
از عصاره دارچین سالهاست که برای تسکین مشکلات دستگاه گوارش در طب شرقی و غربی استفاده میشود. این ماده به عنوان دارویی مسکن توصیف شده است. همانطور که پیشتر گفته شد به دلیل خواص گوارشی، ضدمیکروبی و ضدالتهابی مشهور است. در طب سنتی آیورودا، از روغن پوست دارچین برای درمان نفخ شکم و عدم تعادل دستگاه گوارش استفاده می شود. اعتقاد بر این است که گرما و طبع گرم دارچین باعث افزایش جریان خون و بهبود سطح اکسیژن خون میشود و همچنین برای کمک به مقابله با بیماریها بسیار تاثیرگذار است. برای تسکین علائم گوارشی، دارچین به عنوان بخشی از یک نوشیدنی گرم(دقیقاً مانند چای یا قهوه) توصیه میشود. در این حالت، استفاده از دارچین آسیابشده سادهتر از این است که خودتان چوب دارچین را رنده کنید. البته میتوان تکهای چوب دارچین را در مرحله دمآوری به چای یا قهوه اضافه کرد تا در کنار مایعات جوشآماده عصاره دارچین نیز آزاد بشود!
و این ها تنها چند نمونه از تاثیرات مختلف دارچین بر سلامتی بدن است.
همچنین دارچین میزان پاسخ منفی بدن را در قبال وعده های غذایی پرچرب تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. دارچین به صورت مستقیم باعث لاغری نمیشود ولی سرعت تخلیه معده را کاهش میدهد و از همین رو باعث میشود تا دیرتر احساس گرسنگی و میل به غذا خوردن سراغ ما بیاید. به همین علت رژیمهای لاغری مختلفی بر پایه دارچین و ویژگیهای منحصر به فرد آن وجود دارد.
عملکرد این گیاه معجزهآسا تا جایی ادامه دارد که باید گفت دارچین میتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابل ویروسهایی مانند HIV نیز تقویت کند و درصد خطر ابتلا به این ویروس را نیز کاهش بدهد.
اما تاثیرات مثبت دارچین به سیستم ایمنی و سیستم گوارش محدود نمیشود.
دارچین تاثیرات مثبتی نیز بر روی سیستم عصبی بدن میگذارد و احتمال ابتلا به بیماریهایی از قبیل MS را نیز به میزان مناسبی کمتر میکند.
در پایان باید باز هم بگوییم که بسیاری از خواص دارچین به صورت تجربی یا در آزمایشهایی غیر استاندارد خود را نشان دادهاند و باید در مصرف کردن آن جانب احتیاط را رعایت کنیم.
ولی اضافه کردن مقدار معقولی از این ماده شگفتانگیز به رژیم غذایی روزانه خود، شاید بتواند به یکی از بهترین تصمیمات زندگیمان بدل شود و بدون شک سلامت بدن ما را بهبود میبخشد.