با قهوه تک‌خاستگاه کنیا آشنا شوید

دسته‌بندی‌ها: دانشنامه

کنیا یکی از مهم‌ترین کشورهای تولیدکننده دانه قهوه است که قهوه تک‌خاستگاه آن بین قهوه‌نوش‌های ایرانی طرفداران زیادی دارد. قهوه تک‌خاستگاه به دانه‌های قهوه‌ای اشاره دارد که از یک مزرعه یا منطقه خاص تامین می‌شود و طعم، عطر و مشخصات خاصی دارد. قهوه تک‌خاستگاه کنیا هم برای اسیدیته پایین و طعم منحصربه‌فرد آن محبوبیت پیدا کرده است. در این مطلب، مشخصات قهوه تک‌خاستگاه کنیا، مناطق و مزارع تولید‌کننده، روندهای تولید و پردازش دانه قهوه در این کشور و بهترین روش‌های دم‌آوری این محصول را با هم مرور می‌کنیم:

معرفی و تاریخچه دانه قهوه کنیا

قهوه در دهه 1850 میلادی برای اولین بار توسط مبلغین مذهبی فرانسوی به کنیا آمد، اما کشاورزان کنیایی تا قرن 19 میلادی نسبت به کشت این محصول علاقه‌ای نشان دادند. کنیا به دلیل ارتفاع بالا از سطح دریا، خاک آتشفشانی، شرایط آب‌و‌هوایی مناسب یک منطقه جغرافیایی مناسب برای کشت قهوه محسوب می‌شود. با توجه به همین موضوع در سال 1895، دولت تحت‌‎الحمایه انگلیسی آفریقای شرقی، کشاورزان را به کشت دانه قهوه عربیکا تشویق کردند. در ابتدا، این محصول برای مصارف شخصی انگلیسی‌ها کشت می‌شد، اما کم‌کم با آموزش تکنیک‌های کاشت و معرفی انواع دانه قهوه به رشد تولید این دانه در این کشور کمک کردند.

در سال 1920، کنیا تبدیل به یکی از مهم‌ترین تولیدکننده‌های قهوه تبدیل شد، اما مزایای کشت این محصول منفعت بیشتری برای انگلیسی‌ها داشت. در نهایت، بعد از استقلال کنیا در سال 1963، دولت این کشور رشد و توسعه این صنعت را در اولویت قرار داد و با اعطای کمک‌های مالی به کشاورزان به پیشرفت صنعت قهوه در این کشور کمک کرد. این کشور دو نوع قهوه عربیکا و روبوستا را در سه گرید AA (بهترین گرید قهوه)، AB (قهوه با دانه‌های بزرگ و پروفایل طعمی‌ پیچیده) و C ( دانه‌های کوچک‌تر با پیچیدگی طعمی ‌کمتر) تولید می‌کند.

انواع قهوه کنیایی

قهوه کنیایی در انواع مختلف با ویژگی‌های ظاهری و کیفیتی مختلفی تولید می‌شود:

SL 28

این قهوه در مناطقی با باران کمتر و در ارتفاع بالایی از سطح دریا کشت می‌شود. یکی از محبوب‌ترین انواع قهوه کنیایی به شمار می‌رود که برای کیفیت بالا و طعم منحصر‌به‌فرد آن معروف شده است. این قهوه نوت طعم میوه‌ای، عطر گلی و اسیدیته پایین دارد.

SL 34

در مقایسه با SL28، این نوع قهوه به باران بیشتر و ارتفاع کمتری از سطح دریا نیاز دارد، اما از نظر طعم و اسیدیته مشابه SL28 است.

مورنگا

این نوع قهوه، در منطقه مورنگا کشت می‌شود و محصولی با پروفایل طعمی‌ متوازن و اسیدیته متوسط تولید می‌کند.

رویرو 11

این نوع قهوه در حجم زیادی تولید می‌شود و به دلیل یکپارچگی طعم و مقرون‌به‌صرفه بودن با سایر انواع قهوه ترکیب می‌شود.

باتیان

این نوع در مقایسه با انواع اشاره شده در بالا جدیدتر است و در سال‌های اخیر محبوبیت مناسبی پیدا کرده است. ویژگی خاص این نوع قهوه پروفایل طعمی ‌پیچیده با نوت شکلاتی، مرکباتی و دانه‌های توت است.

مشخصات و ویژگی‌های قهوه کنیایی

با توجه به شرایط آب‌و‌هوایی و ویژگی‌های جغرافیایی خاص این کشور، قهوه کنیا ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد و همین ویژگی‌های خاص باعث محبوبیت آن در سرتاسر جهان شده است.

اسیدیته پایین: اسیدیته پایین این قهوه، آن را به یک نوشیدنی انرژی‌بخش تبدیل کرده است.

طعم متوازن: این محصول ترکیب متوازنی از شیرینی و تلخی قهوه را ایجاد می‌کند.

نوت طعمی‌ میوه‌ای: قهوه کنیا نوت طعمی ‌میوه‌ای مثل طعم میوه‌های گرمسیری، مرکبات (لیمو یا پرتقال شیرین) و میوه‌های توتی (مثل مویز یا توت سیاه) دارد.

عطر گلی: عطر گلی این قهوه مثل عطر رز، لاوندر یا یاسمین باعث افزایش محبوبیت این نوشیدنی شده است.

مناطق تولید‌کننده قهوه کنیا

قهوه در چندین منطقه مختلف کنیا با مشخصات جغرافیایی، شرایط آب‌و‌هوایی و خاک متنوع کشت و همین تفاوت‌ها باعث می‌شود که هر یک از مناطق تولیدکننده قهوه در کنیا محصولاتی با پروفایل طعم و عطر متفاوت تولید کند. همین تفاوت‌های طعمی ‌و عطری باعث شده است که قهوه‌نوش‌های حرفه‌ای به دنبال قهوه تک‌خاستگاه کنیا (از یک منطقه یا مزرعه مشخص) باشند. مهم‌ترین مناطق تولیدکننده قهوه در کنیا شامل موارد زیر می‌شود:

  • نیری
  • کیامبو
  • کیرینیاگا
  • آمبو
  • مورنگا

روش‌های پیشنهادی برای دم‌آوری قهوه کنیا

با توجه به ارزش بالای این قهوه و پروفایل طعمی ‌خاص آن، پیشنهاد می‌شود که برای استخراج طعم و عطر این قهوه از روش‌های دم‌آوری زیر استفاده شود:

روش پوراور: استفاده از این روش دم‌آوری امکان کنترل بیشتری به کاربر می‌دهد و زمان استخراج، دما و متغییرهای دیگر را کنترل می‌کند. بدین‌ترتیب، مخاطب به راحتی طعم نوشیدنی را شخصی‌سازی می‌کند. بهترین سایز سابه وابسته به روش‌های دم‌آوری و سایز متوسط تا پودر است.

روش فرنچ پرس: با استفاده از این روش (سایز سابه درشت) قهوه فول بادی با بافت تقریبا ضخیم ایجاد می‌شود.

روش کمکس: این ابزار دم‌آوری با سایز سابه متوسط تا ریز قهوه به تهیه یک فنجان نوشیدنی سبک و تمیز با شیرینی ملایم کمک می‌کند.

روش اسپرسو: از آن‌جایی که روش اسپرسو شامل دم‌آوری قهوه تحت فشار و با استفاده از پودر ریز قهوه است. در نتیجه، یک فنجان قهوه با پروفایل طعمی‌ غلیظ و متمرکز خواهیم داشت.

فرایند کشاورزی و تولید قهوه کنیا چگونه است؟

عوامل جغرافیایی مثل ارتفاع از سطح دریا، ترکیبات خاک، شرایط آب‌و‌هوایی و روندهای پردازش و خشک کردن بر کیفیت و طعم این محصول تاثیر مستقیم دارد. قهوه کنیا، طعم خاص و کیفیت بالای محصول خود را تا حد زیادی مدیون روش کشاورزی و فرآیندهای تولید خاص شامل روش‌های پردازش خشک و مرطوب است. در اکثر موارد، قهوه در مزارع کوچک و خانوادگی تولید می‌شود و برای کشت قهوه از روش کشاورزی سایه‌بانی استفاده می‌کنند تا محصول خود را از شرایط آب‌و‌هوایی شدید حفظ کنند. همین موضوع باعث شده است که مصرف‌کننده‌ها برای تجربه یک فنجان قهوه با طعم خاص و یکپارچه به دنبال قهوه‌های تک‌خاستگاه از مبدا کنیا باشند.

در سال‌های اخیر، کشاورزان در برخی مناطق به روش‌های کشاورزی ارگانیک روی آورده‌اند و محصولاتی پایدار و سازگار با محیط‌زیست تولید می‌کنند. با توجه به افزایش محبوبیت روندهای مصرف مواد خوراکی سالم در میان مصرف‌کنندگان سراسر دنیا، قهوه ارگانیک هم محبوبیت و تقاضای بالایی پیدا کرده است.

کنیایی‌ها در اکثر موارد محصول قهوه خود را به روش خیس پردازش می‌کنند. در این روش، میوه‌های قهوه از پوسته آن جدا می‌شود و بعد از تخمیر، دانه‌های قهوه را می‌شویند و سپس خشک می‌کنند. برای خشک کردن دانه‌های قهوه، کنیایی‌ها بیشتر از روش خشک کردن دستی استفاده می‌کنند که شامل پهن کردن و در معرض آفتاب قرار دادن محصول است. البته، در شرایطی که امکان پیش‌بینی آب‌و‌هوا وجود نداشته باشد یا در طول فصول بارانی از دستگاه‌های خشک‌کن مخصوص استفاده می‌کنند. البته، برخی از کشاورزان دانه‌های قهوه را به روش خشک پردازش می‌کنند. در روش پردازش خشک، کل میوه قهوه بدون جدا شدن از پوسته خشک می‌شود و در نهایت محصولی با پروفایل طعمی ‌متفاوت ایجاد می‌شود.

و در آخر..

قهوه کنیا به دلیل ویژگی‌های طعم و عطر خاص آن محبوبیت زیادی دارد و با توجه به روش کشاورزی خاص آن‌ها (تولید قهوه در مزارع کوچک و خانوادگی) علاقه‌مندان به این قهوه، بیشتر به دنبال محصولات تک‌خاستگاه از یک منطقه یا حتی مزرعه خاص هستند. البته که شرایط جغرافیایی و آب‌و‌هوایی خاص این کشور بر کیفیت و در نتیجه محبوبیت این نوشیدنی تاثیر زیادی داشته است.

منابع مقاله:
  • www.https://weaverscoffee.com
  • www./naivo.in
  • www.ictcoffee.com

سوالات متداول

1

چرا قهوه کنیا معروف است؟

قهوه کنیا به دلیل نوت طعمی ‌توتی، مرکباتی و میوه‌ای و اسیدیته پایین آن معروف و محبوب شده است.

2

چرا قهوه کنیا گران است؟

پروفایل طعمی ‌و عطری خاص قهوه کنیا باعث افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت این محصول شده است.

3

روش گریدبندی قهوه در کنیا چطور است؟

در کنیا از یک سیستم گریدبندی خاص شامل گریدهای AA، AB، و C برای تعیین کیفیت قهوه استفاده می‌شود.

نظرات کاربران
اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “با قهوه تک‌خاستگاه کنیا آشنا شوید”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علاقه‌مندی دسته‌بندی‌ها

برای جستجو، نام کالا یا دسته بندی را وارد کنید...

search
نتیجه ای یافت نشد.
سبدخرید

سبد خرید شما خالی است.