
قهوه در ماه رمضان: بایدها و نبایدها برای روزهداران
قهوهدوستان روزهدار بخوانند: نکات طلایی برای ماه رمضان
در مطالعاتی که روی قهوه انجام شد، تأثیر خواص قهوه برای سلامتی بدن تایید شد، اما هنوز هم این تصور اشتباه بین افراد وجود دارد که مصرف قهوه باعث افزایش نارسایی و بیماری قلبی میشود. این باور بیشتر به دلیل تجربه افزایش ضربان قلب در برخی افراد به وجود آمده است. به همین خاطر، این تصور شکل گرفته که قهوه ممکن است بیماریهای قلبی را تشدید کند یا حتی برای کسانی که بیماری قلبی دارند مناسب نباشد. در حقیقت، نمیتوان یک نسخه واحد برای همه افراد با شرایط سلامتی متفاوت پیچید! تأثیر قهوه بر قلب به میزان تحمل کافئین، واکنشهای بدنی به مصرف آن، شرایط سلامتی فرد و نوع بیماری قلبی بستگی دارد.
با نوشیدن قهوه، مقداری نوراِپینِفرین یا نورآدرِنالین در بدن آزاد میشود که باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون میشود. بدن بعضی افراد به خوبی آزاد شدن این محرکها را تحمل میکند، در حالی که بعضی افراد باعث افزایش ضربان قلب میشوند. به صورت خلاصه، زمانی که قهوه مصرف میکنید، سیستم قلبی و عصبی بدن به واسطه کافئین دریافتی تحریک میشود و ممکن است تاثیرات موقت زیر را به دنبال داشته باشد:
افزایش ضربان قلب: مصرف قهوه، باعث آزاد شدن هورمون آدرنالین میشود و ضربان قلب را بالا میبرد.
افزایش فشار خون: به دلیل تاثیرات انقباضی کافئین، مصرف قهوه باعث افزایش موقت فشار خون میشود. افرادی که زمینه بیماریهای قلبی نداشته باشند، این تاثیرات را به صورت موقت و سبک حس میکنند.
تغییرات در ریتم ضربان قلب: کسانی که حساسیت به کافئین دارند، با مصرف قهوه علائمی مثل انقباض زودرس یا افزایش ضربان قلب را تجربه میکنند.
افزایش خروجی قلب: با افزایش انقباض و ضربان قلب، مقدار خون آزاد شده از قلب افزایش پیدا میکند و این موضوع سلامتی فرد را به خطر میاندازد. علاوهبر این، مصرف مستمر و زیاد کافئین باعث ابتلا به نوعی آریتمی قلبی به نام فیبریلاسیون دهلیزی میشود که افزایش ضربان قلب از مهم ترین علائم آن است. البته برخی مطالعات نشان میدهد که با تداوم مصرف قهوه، بدن به مرور زمان به کافئین دریافتی عادت میکند و خطر مشکلات قلبی را کاهش میدهد.
تاثیرات مثبت و منفی قهوه بر سلامت قلب
مصرف قهوه، تاثیرات مثبت و منفی بر سلامت قلب دارد و افراد با توجه به عوامل مختلفی مثل سن، وضعیت سلامتی، بیماریهای زمینهای و میزان تحمل کافئین ممکن است تاثیرات زیر را تجربه کنند:
فواید قهوه برای قلب شامل موارد زیر میشود:
کاهش ریسک بیماریهای قلبی: مطالعات نشان داده است که مصرف مقدار متعادلی از قهوه بیماریهای قلبی، از جمله سکته قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی و بیماریهای وریدی قلب را کاهش میدهد.
خاصیتهای آنتی اکسیدانی: ترکیبات آنتی اکسیدانی قهوه، استرس و مشکلات آنتی اکسیدانی قلب را کاهش میدهد.
بهبود عملکرد رگهای خونی: با مصرف قهوه، تولید نیتریک اسید در بدن افزایش پیدا کرده و در نتیجه عملکرد رگهای خونی و در نتیجه گردش خون در بدن بهبود پیدا میکند.
یک پیشنهاد خواندنی: تاثیر قهوه بر عملکرد مغز چیست؟
از جمله مضرات قهوه برای قلب، عبارتند از:
افزایش فشار خون: مصرف قهوه، فشار خون را به صورت موقت افزایش میدهد. این موضوع در بعضی افراد، خصوصا کسانی که بیماریهای زمینهای قلبی دارند بسیار خطرناک است.
افزایش اضطراب و ضربان قلب: مصرف زیاد قهوه باعث افزایش ضربان قلب و اضطراب در افراد میشود.
اختلال در خواب: اگر قهوه را به مقدار زیاد یا در زمان نامناسب مصرف کنیم، زمان و کیفیت خواب ما را تحت تاثیر قرار میدهد. این موضوع به صورت غیرمستقیم بر سلامت قلب تاثیر دارد.
تداخل دارویی: کسانی که بیماریهای قلبی دارند و داروهایی برای درمان بیماری خود مصرف میکنند، باید در مصرف قهوه احتیاط کنند.
همان طور که گفتیم، کسانی که بیماریهای قلبی دارند باید در مصرف قهوه احتیاط کنند یا به طور کلی آن را قطع کنند.
بعضی از بیماریهای قلبی که با مصرف قهوه تشدید میشود، شامل موارد زیر است:
افرادی که فشار خون بالا دارند: افرادی که فشار خون 160/100 میلیمتر جیوه دارند، نباید بیشتر از یک یا دو فنجان قهوه بنوشند. چون ریسک مرگ بیمار بر اثر مشکلات قلبی بالا میرود.
تحقیقات منتشر شده در وبسایت heart.org به این نتیجه رسیده است که مصرف قهوه در کسانی که فشار خون شدید دارند امکان مرگ به دلیل بیماری قلبی را افزایش میدهد.
The analysis found that participants with severe hypertension who drank two or more cups of coffee each day doubled their risk of dying from cardiovascular disease.
منبع: heart.org
افرادی که آریتمی قلبی دارند: کافئین آریتمی قلبی یا همان بی نظمی در ضربان قلب را افزایش میدهد.
افرادی که تجربه سکته قلبی داشته اند: قهوه و گرفتگی قلب یکی از موضوعاتی است که در تحقیقات اخیر به آن پرداخته شده است. به صورت کلی، باید گفت از آنجایی که مصرف کافئین ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهد، ممکن است قلب تحت فشار بیشتری قرار بگیرد و خطر سکته قلبی افزایش پیدا میکند.
افرادی که دچار اختلالات اضطرابی هستند: مصرف کافئین علائم اضطرابی را تشدید میکند و باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب میشود.
افرادی که داروهای قلبی مصرف میکنند: ترکیبات قهوه، خصوصا کافئین، ممکن است با داروهای مخصوصِ بیماریهای قلبی از جمله بتابلاکرها و مسدودکنندههای کانالهای کلسیم تداخل داشته باشد.
مقالهای که سال اخیر مجله سلامتی هلث لاین منتشر کرده است، بیان شده که مصرف نوشیدنیهای کافئیندار روند تجزیه بتابلاکرها را کُند میکند و در نتیجه این دارو برای مدت زمان بیشتری در بدن فعال باقی میماند.
Caffeinated foods and beverages may also interact with beta-blockers. Beverages, including coffee, energy drinks, energy bars, and certain soda pops, slow down the breakdown of beta-blockers, causing the medication to stay active in your body for longer.
منبع: healthline.com
در مورد تاثیر قهوه بر قلب نمیتوان یک نظر کلی ارائه کرد. مشخصا مصرف کافئین تا حدی سلامت و عملکرد قلب را بهبود میدهد، اما ممکن است تاثیرات منفی بر بعضی افراد، خصوصا کسانی که زمینه یا سابقه بیماری قلبی دارند داشته باشد. به صورت کلی، باید نسبت به میزان مصرف قهوه روزانه حساس باشید تا از عوارض آن در امان بمانید. البته اگر با مصرف مقدار کم قهوه علائمی مثل افزایش ضربان قلب، اختلال در ریتم قلب و افزایش اضطراب را تجربه کردید حتما در مورد میزان مصرف قهوه با پزشک خود مشورت کنید. اگر شما هم تجربهای در این ارتباط دارید یا هنوز سوالی در ذهنتان بیپاسخ مانده است، حتما در بخش دیدگاههای شخصی برای ما پیام بگذارید.
مصرف چه مقدار کافئین برای سلامتی قلب مفید است؟
تاثیر قهوه بر قلب در افراد مختلف متفاوت است، بنابراین باید وابسته به داروهای مصرفی، سن، وضعیت سلامتی و میزان تحمل کافئین خود در مورد میزان مصرف کافئین روزانه با پزشک مشورت کنید.
مصرف قهوه برای کسانی که مشکل قلبی دارد مضر است؟
افرادی که بیماری قلبی دارند باید در مصرف قهوه احتیاط کنند، چون ممکن است وضعیت سلامتیشان را به خطر بیاندازد. مصرف قهوه باعث تشدید فعالیت قلب، ضربان و فشار خون میشود که برای سلامتی این دسته از افراد خطرناک است.