
قهوه در ماه رمضان: بایدها و نبایدها برای روزهداران
قهوهدوستان روزهدار بخوانند: نکات طلایی برای ماه رمضان
سرطان سینه یکی از شایعترین بیماریهای بدخیم در میان زنان است. علت اصلی بروز سرطان سینه هنوز مشخص نیست، اما صحبتهایی در مورد ارتباط بین قهوه و سرطان سینه وجود دارد. این روزها اکثر افراد حداقل یک فنجان قهوه را در طول روز مینوشند، به همین دلیل این نگرانی به وجود میآید که آیا با مصرف قهوه باید نگران ابتلا به سرطان سینه باشیم یا نه؟ با وجود اینکه تحقیقات اولیه نشان داد که بین مصرف قهوه و بروز سرطان سینه ارتباطی وجود دارد، اما تحقیقات بعدی در این باره به نتایج متناقضی دست یافته است. در این مطلب، ارتباط و تاثیر قهوه بر سرطان پستان را از دید تحقیقات علمی که در این زمینه انجام شده است، بررسی میکنیم.
درست است که به طور قطع نمیتوان در مورد تاثیرات مثبت یا منفی قهوه بر سرطان پستان نظر داد، اما نمیتوان از تاثیرات کلی قهوه بر انواع سرطان چشمپوشی کرد. از جمله مکانیزمهای قهوه که ریسک ابتلا به انواع سرطان، خصوصا سرطان سینه را کاهش میدهد شامل موارد زیر است:
خاصیت آنتی اکسیدانی: خاصیت آنتی اکسیدانی قهوه شامل اسیدهای کلروژنیک و پلی فنولها خطر التهاب و استرس اکسیدی را کاهش میدهد.
متابولیسم استروژن: استروژن نقش مهمی در ایجاد انواع سرطانهای سینه دارد، اما مصرف قهوه متابولیسم استروژن در بدن را تنظیم و خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد.
قهوه با داشتن آنتیاکسیدانها به کاهش ریسک برخی سرطانها کمک میکند.
حساسیت به انسولین: حساسیت یا مقاومت به انسولین در ابتلا به بیماریهایی مثل سرطان سینه موثر است. مصرف قهوه تا حد زیادی بر کاهش ابتلا به دیابت نوع دوم و بهبود حساسیت انسولین موثر است و در نتیجه به صورت غیرمستقیم خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد.
واکنش التهابی: تاثیرات ضدالتهابی قهوه در کاهش ریسک ابتلا به سرطان سینه موثر است.
تنظیم سیکل سلولی و بازسازی DNA: کافئین موجود در قهوه تاثیر بالقوهای بر مکانیزم بازسازی DNA و تنظیم سیکل سلولی دارد. بازسازی صحیح DNA و سیکل سلولی در جلوگیری از رشد سرطانی سلولها موثر است.
با وجود اینکه شواهد کافی در مورد تاثیر مثبت یا منفی قهوه بر بافت سینه وجود ندارد و این موضوع تا حد زیادی به عوامل ژنتیکی، وضعیت هورمونی و سبک زندگی فرد بستگی دارد، اما احتمالا وجود تاثیرات هورمونی، تاثیر آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی قهوه، بافت سینه را تحت تاثیر قرار دهد.
یک پیشنهاد خواندنی: بهترین و بدترین زمان نوشیدن قهوه
در یک تحقیق انجام شده در دانشگاه بوفالو، حدود 80.000 زن را در دوره یائسگی مورد آزمایش قرار دادند تا بررسی کنند که آیا کافئین دریافتی از قهوه یا چای تاثیری بر سرطان سینه دارد. نتایج این تحقیقات که بر روی گروه سنی 50 تا 64 سال انجام شد، نشان داد که هیچ ارتباطی بین مصرف قهوه و سرطان سینه وجود ندارد.
البته تحقیقاتی قبل از این انجام شده بود که بین قهوه و سرطان پستان رابطه کاهشی را نشان میداد و البته چند مورد تحقیقی هم قهوه را به عنوان عامل افزایش احتمال بروز سرطان سینه شناسایی کرده است.
در بررسیهایی که در تحقیقات بعدی صورت گرفته، به مساله میزان مصرف قهوه در طول روز و ارتباط آن با این سرطان توجه شده است. بنابراین، در یک تحقیق دیگر روی 4719 شرکت کننده به این نتیجه رسیدند کسانی که در طول روز دو تا سه فنجان قهوه مینوشند نسبت به کسانی که اصلا نمینوشند، حدود 12 درصد بیشتر در معرض بروز این سرطانها هستند.
البته در تحقیق دیگری به این نتیجه رسیدند که خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که قهوه بدون کافئین مینوشیدند، حدود 22 درصد بالاتر از کسانی است که اصلا قهوه نمینوشند. البته محققین نتوانستند مشخص کنند که دلیل افزایش ریسک ابتلا به این بیماری به میزان مصرف قهوه یا بدون کافئین بودن آن و یا عوامل دیگری بستگی دارد. در مقابل، تحقیق دیگری در سال 2021، به نتایج کاملا متضادی دست یافته است. بر اساس این تحقیق، مصرف قهوه حتی به مقدار زیاد خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داده و تا حد تاثیر محافظتی هم دارد.
با توجه به اینکه عوامل زیادی مثل سبک زندگی، مصرف سیگار یا نوشیدنیهای الکلی، سیکل و دوره قاعدگی خانمها و موارد دیگر بر ابتلای فرد به این نوع سرطان تاثیرگذار است، بنابراین، در پاسخ به این سوال که “آیا قهوه خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد؟” نمیتوان پاسخ مشخصی داد و نمیتوان به هیچ کدام از نتایج بدست آمده در تحقیقات بالا اطمینان کرد.
Source: www.buffalo.edu/news/releases/2021/09/031.html
به صورت خاص تحقیقات زیادی رابطه بین قهوه و پیشگیری از سرطان پستان را مورد بررسی قرار دادهاند. در تحقیقات اولیه به این نتیجه رسیدهاند که مصرف قهوه خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند، اما مطالعات اخیر نشان دادهاند که مصرف متعادل قهوه حتی از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری میکند.
به صورت کلی، ترکیبات خاص قهوه مثل وجود آنتی اکسیدانها که در مبارزه با رادیکالهای آزاد و آسیب سلولی تاثیر دارند، یا تاثیر آن بر کاهش التهاب و تغییرات هورمونهای زنانه به کاهش ابتلای فرد به انواع سرطانها جلوگیری میکند. اما با توجه به اینکه عوامل مهمتر دیگری در ابتلا و یا پیشگیری از این بیماری دخیل هستند، نباید به مصرف قهوه به عنوان یک راهکار حتمی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه تکیه کرد. عوامل مهمتر دیگری از جمله سبک زندگی، رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از عوامل خطر شناخته شده سرطان در پیشگیری از سرطان پستان نقش دارند.
نکته مهم: همیشه نظر پزشک معالج اولویت دارد؛ برای نوشیدن قهوه حتماً با پزشک مشورت کنید.
در سال 2021 روی 8900 بیمار زن که در بین سالهای 1980 تا 2010 مبتلا به سرطان سینه در مراحل پیشرفت یک تا چهار شده بودند، تحقیقی انجام شد. در طول این دوره زمانی 30 ساله بعد از بروز این بیماری، کسانی که قهوه بیشتری مصرف کرده بودند شانس نجات بیشتری از این بیماری داشتند و میزان مرگومیر در افرادی که به صورت مستمر کافئین دریافت کرده بودند، کمتر بود.
اما به صورت کلی، تحقیقات صورت گرفته در این زمینه هم به نتایج متناقضی رسیده است و شواهد محکمی برای اثبات تاثیر مثبت یا منفی مصرف قهوه بر شانس زنده ماندن بیشتر بعد از درمان سرطان پستان وجود ندارد.
البته با توجه به اینکه عوامل مختلفی در میزان مرگومیر افراد موثر است، نمیتوان به نتایج این تحقیقات تکیه کرد. عموما ممکن است عوامل دیگری مثل نوع قهوه مصرفی، مقدار قهوه مصرفی و سایر عوامل ژنتیکی، وجود یا عدم وجود سرطانهای زمینهای و موارد دیگر در مرگ افراد بعد از سرطان سینه موثر باشد.
Source: www.nature.com/articles/s41416-021-01277-1
شواهد محکمی برای اثبات تاثیر مثبت یا منفی قهوه بر شانس زنده ماندن بیشتر بعد از درمان سرطان پستان وجود ندارد.
آیا بین قهوه و سرطان سینه ارتباطی وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که جواب قاطع و مشخصی وجود ندارد. تحقیقات متعددی برای بررسی تاثیر کافئین بر سرطان سینه انجام شده است، اما به پاسخهای متناقضی دست یافتهاند. با توجه به اینکه عوامل متعدد دیگری مثل سبک زندگی، میزان فعالیت جسمی، مصرف الکل یا سیگار و عوامل دیگر بر پیشگیری، ابتلا و حتی شانس زنده ماندن بعد از این بیماری تاثیر دارد، بنابراین نباید به قهوه به عنوان یک نوشیدنی نجاتبخش تکیه کرد. در نهایت نظر پزشک معالج بیمار بر همه نظرات و تحقیقها ارجحیت دارد بنابراین حتما در مورد نوشیدن قهوه با پزشک خود مشورت نمایید.
آیا کافئین درد پستان بیماران فیبروکیستیک را افزایش میدهد؟
احتمال افزایش درد پستان در این بیماران به دلیل حساسیت به کافئین، تاثیر احتمالی آن بر سطح هورمونهای بدن و افزایش التهاب بدن وجود دارد.
آیا کسانی که از سرطان سینه نجات پیدا کردند، میتوانند قهوه بنوشند؟
مصرف مقدار متعادلی از قهوه برای این دسته از بیمارانی که درمان شدهاند، بدون ضرر است.
آیا مصرف قهوه تاثیر منفی بر سرطان سینه دارد؟
با توجه به نتایج متناقض تحقیقات علمی و تنوع زیاد عوامل موثر بر بروز این بیماری، در این زمینه نمیتوان نظر قطعی اعلام کرد.