کافئین در دوران بارداری چه تاثیری بر شما و جنین دارد؟
کافئین فشار خون، ضربان قلب و میزان ادرار بدن شما را کمی افزایش میدهد. کافئین ممکن است باعث احساس لرزش، سو هاضمه یا مشکلات خواب شود. در دوران بارداری ممکن است حساسیت بالایی به کافئین داشته باشید زیرا خروج آن از بدن ممکن است بیشتر از زمان پیش از بارداری طول بکشد. همچنین ممکن است حالت تهوع یا سبکی سر در شما ایجاد کند.
هنگامی که در دوران بارداری در بدن خود کافئین دارید، این ماده از طریق جفت جنین به جنین منتقل میشود. جفت عضوی موقت است که در رحم رشد میکند و از طریق بند ناف غذا و اکسیژن جنین را تأمین میکند.
ممکن است شنیده باشید که مصرف کافئین زیاد باعث سقط جنین (هنگامی که کودک قبل از ۲۰ هفته بارداری در رحم میمیرد)، تولد زودرس (تولدی که قبل از اتمام هفته ۳۷ بارداری اتفاق میافتد) یا وزن کم هنگام تولد است. برخی از مطالعات وقوع این موارد را تایید و برخی دیگر آنها را رد میکنند.
تا زمانی که درباره چگونگی تأثیر کافئین بر بدن فرد باردار و جنین اطلاعات بیشتری بدست بیاید، بهتر است مقدار دریافتی کافئین خود را به ۲۰۰ میلی گرم در روز کاهش دهید. این مقدار در حدود یک و نیم فنجان ۸-اونسی قهوه است. اندازه فنجان خود را حتماً بررسی کنید تا بدانید که چه مقدار کافئین دریافت میکنید.
به غیر از قهوه، چه خوراکیها و نوشیدنیهایی حاوی کافئین هستند؟
کافئین در موارد زیر یافت میشود:
- محصولات با طعم قهوه، مانند ماست و بستنی قهوه
- چای
- برخی از نوشابهها
- نوشیدنیهای انرژیزا
- شکلات و محصولات شکلاتی، مانند شربت شکلات و هاتچاکلت
- برخی داروها
میزان کافئین موجود در غذاها و نوشیدنیها بسیار متفاوت است. در قهوه و چای، مقدار کافئین به موارد زیر بستگی دارد:
- نام تجاری، چگونگی تهیه، نوع دانه قهوه یا برگ چای استفاده شده، روش سرو (به عنوان مثال به عنوان اسپرسو یا لاته)، اندازه فنجان (یا لیوان)

برخی از نوشیدنیهای انرژی زا حاوی مقدار زیادی کافئین هستند. به عنوان مثال، یک نوشیدنی انرژیزا ۶۸۰ گرمی ممکن است تا ۵۰۰ میلیگرم کافئین داشته باشد. نوشیدنیهای انرژیزا ممکن است قند زیادی نیز داشته باشند و ممکن است حاوی موادی باشند که ممکن است برای جنین در دوران بارداری مضر باشد. از آنجا که درباره بسیاری از ترکیبات نوشیدنیهای انرژیزا اطلاعات زیادی نداریم، بهتر است هنگام بارداری از مصرف این نوشیدنیها خودداری کنید.
مقدار کافئین دریافتی شما از غذا و نوشیدنی در طول روز بهم اضافه میشود. بنابراین اگر صبح یک فنجان قهوه مینوشید، ممکن است بخواهید در طول روز غذاها و نوشیدنیهای دیگری که دارای کافئین هستند را محدود یا قطع کنید.
آیا کافئین در دوران شیردهی بی خطر است؟
به گفته آکادمی پزشکی اطفال آمریکا (AAP) مصرف کافئین برای مادران شیرده بی خطر است. مقدار کمی کافئین به شیر مادر وارد میشود، بنابراین اگر شیر میدهید مقدار کافئین مصرفی را محدود کنید. نوزادانی که از شیر والدی که ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز مینوشد تغذیه میکنند. ممکن است کلافه شوند یا در خوابیدن مشکل داشته باشند.